Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701 Pomógł: 58 razy Wiek: 57 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1822 Skąd: z Lublina
Safrane ph: phase II
Rocznik: 1998
Pojemność: 2.5 20v + LPG
Wersja wyposażenia: RXT
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U Pomógł: 6 razy Wiek: 53 Dołączył: 03 Kwi 2008 Posty: 808 Skąd: Świnoujście
Wysłany: 2010-01-28, 21:57
W związku z powracającymi pytaniami, parę słów wyjaśnienia
W Renault Safrane filtr przeciwpyłkowy montowany był TYLKO w najbogatszej wersji, więc zanim weźmiecie się za jego wymianę sprawdźcie czy w ogóle go macie.
Po zdjęciu wszystkich osłon może się okazać że macie tylko plastikową siatkę zabezpieczającą otwór wlotowy powietrza która wygląda tak:
Numer fabryczny tej części 7700422458 i wbrew temu co twierdzą niektórzy sprzedawcy na allegro NIE jest to adapter filtra kabinowego.
Jeśli zdecydujecie, że filtr kabinowy jest wam niezbędny należy zakupić adapter. Jeśli macie nadmiar pieniędzy można go kupić w ASO Renault. Ten element ma numer 7701418726 jest to komplet filtr plus adapter, a kosztował w 2006 roku .... 465 pln. Ten sam zestaw produkowany przez firmę Knecht o oznaczeniu LAG 10 kosztuje pięć razy mniej . Przy zapytaniu o cenę Knechta należy położyć nacisk na oznaczenie gdyż element o oznaczeniu LA 10 to tylko sam filtr, a łatwo się pomylić
Adapter z filtrem Knechta wygląda tak:
Oryginał Renault wygląda prawie tak samo różni się jedynie kolorem
Gdy macie tylko goły otwór co też często się zdarza, po wizycie w warsztacie , to warto go w jakikolwiek sposób zabezpieczyć aby do wentylatora nie dostawały się duże śmieci.
_________________ Panie, daj mi siłę, do zaakceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić,
odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować,
mądrość, abym dobrze ukrył ciała tych którzy mnie dzisiaj wkurzyli.