Witam przymmierzam sie do kupna Safrane 2.5TD 96r prosze Was o opinie na temat tego silnika, ja wygląda w nich zawieszenie, na co szczególnie zwrócić uwage przy kupnie, oraz inne cenne rady
Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740
Wysłany: 2008-09-09, 12:34
Jeżeli chodzi o silnik to według mnie lipa. Pomimo większej pojemność ma taką samą moc jak wersja 2.2 dT (113KM). Minusy, duże spalanie bo aż 8l w trasie, gdzie 2.2 dT o wiele mniej i ostatnio koledze Rufusowi spaliła poniżej 5l. Plus silnika to konstrukcja, mianowicie zaoszczędzisz na rozrządzie, który jest dożywotni. Mianowicie zastosowano w nim koła zębate, nie mylić tutaj z łańcuszkiem rozrządu bo to zupełnie inne rozwiązanie. Odnośnie silnika i jego ekonomiczności to tyle. Jeżeli chodzi o zawieszenie to trzeba się liczyć z tym, że na naszych drogach na pewno bardzo ucierpi przód. Części droższe niż do Lagi ale są dostępne. Tylne zawieszenie już zrobione na wahaczach, prze co nie czuć negatywnego efektu pływania tyłka samochodu po wjechaniu w dziurę jak to miało miejsce w R25 czy Lagunie gdzie zastosowano z tyło belkę skrętną.
_________________ Gość, Ty i Renia i cały świat się zmienia
Przed kupnem zwróć uwagę na działanie klimatronika tzn. Czy nadmuch wogóle działa, czy klimatronik steruje nawiewem i temperaturą, czy klima chodzi, czy wyświetlacz klimatronika nie zanika po zagrzaniu.
Może i wydaje się to banalne, ale za głupi wentylator trzeba dać 500 zł, tyle samo za głupi klimatronik, a jak jeszcze przyjdzie (w najlepszym wypadku napełnić klimę) ok 200 zł, to koszt robi się dość sporawy.
Jeżeli coś nie działa, to albo się dogadaj, że gość opuści z 1 tyś na naprawę, albo daj sobie spokój (chyba, że faktycznie sztuka warta ceny).
Najlepiej sprawdź działanie na "zimnym" silniku - jeśli wszystko jest ok, daj ogrzewanie na max i poczekaj, aż się dobrze wnętrze nagrzeje - wtedy zobaczysz, czy pixele nie zanikają i czy klimatronik nadal ma zamiar sterować nawiewami i temeraturą.
Sprawdź, czy dźwignia kierunkowskazów odbija, przy prostowaniu skrętu kół, jeżeli nie to koszt też nie mały - coś ok 300 zł. (Mi znajomy naprawił za 0,5 l ale siedział nad tym chyba z pół dnia - jak na razie działa bezbłędnie, zobaczymy jak długo, bo bardzo lekko się wybija)
To chyba tyle. Niewiele mogę więcej dodać, gdyż nie miałem jeszcze żadnych awarii w autku.
A co do spalania, to 2,2 DT jest naprawdę ekonomiczne, jeśli dużo będziesz jeździł, to chyba warto się zastanowić na dołożeniem kilku groszy i do tego mieć phII zamiast phI, albo wybrać zagazowaną wersję, bo 2,5 TD mija się z ekonomią, a 2,1 TD nie bardzo będzie sobie radził za taką masą auta i do tego jest bardzo głośny.