Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Tylny prawy amorek !
Autor Wiadomość
SURU
[Usunięty]

Wysłany: 2012-11-14, 18:52    Tylny prawy amorek !

Jak się dobrać do tylnego amorka ! Wykładzina w bagażniku do zdjęcia ?!

desperos 
Klubowicz
Mr RESET :D

Safrane ph: Subaru Impreza
Rocznik: 1997
Pojemność: 2.0 SOHC
Wersja wyposażenia: GL
Typ pojazdu: G10-
Typ silnika: EJ20E
Wysłany: 2012-11-14, 20:08    

nie ruszasz wykładziny...nie pamiętam już dokładnie ale na pewno trzeba zdemontować tą część półki tylnej nad amorem,a żeby to zrobić trzeba zdemontować część oparcia tylnego najbliżej drzwi...

SURU
[Usunięty]

Wysłany: 2012-11-14, 20:13    

Dzięki . Biorę się za to w sobotę . :przestraszony:

maestro 
Starszy pisarz
majster

Safrane ph: II
Rocznik: 1999
Pojemność: 2.9 24V V6
Wersja wyposażenia: najbogatsza
Typ silnika: L7X
Wysłany: 2012-11-14, 22:43    

Nie trzeba. Zdejmujesz to boczne obicie oparcia po tej stronie po ktorej chcesz, potem masz plastik na chyba jednego torxa i zatrzask. i masz dostep od góry.

Darek 
Nałogowiec

Safrane ph: phase II
Rocznik: 1998
Pojemność: 2.5 20v + LPG
Wersja wyposażenia: RXT
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U
Wysłany: 2012-11-15, 18:14    

Przedwczoraj akurat wymieniałem amorki wraz z poduszkami więc opiszę na świeżo. Musisz zdjąć obie półki z tyłu, główną dużą i ta wąską w którą chowa się roleta. Tą z roletą pociągasz do siebie stojąc z tyłu auta. Musisz także zdemontować boczek oparcia tylnej kanapy (to ten element oparcia najbliżej drzwi). Żeby to zrobić musisz włożyć rękę między oparcie a siedzisko i pociągnąć boczek do siebie,najpierw dół potem góra, jest on tam na wcisk więc nic nie połamiesz.
Boczna półka, na której trzymają się dwie półki które już wyjąłeś, przykręcona jest na 4 torxy. Trzy z nich widać w bagażniku, czwarta jest od strony oparcia tylnej kanapy dlatego musiałeś demontować boczek oparcia. Jeśli musisz robić lewy amortyzator to uważaj przy zdejmowaniu tej bocznej półeczki. Przechodzi przez nią pas bezpieczeństwa dla środkowego miejsca i pod tą półką jest taki ślizgacz od pasa który potrafi sprawić problemy przy powrotnym montażu półki. Sama półka oprócz torxów siedzi na dwóch zatrzaskach. Są one w najwęższym miejscu półki, czyli najbliżej otworu bagażnika. Po zdjęciu bocznej półki zobaczysz górę amortyzatora osłoniętą dwoma elementami. Na wierzchu będzie to półkula z pianki tłumiącej która nie trzyma się na niczym więc zejdzie bez problemu. Pod nią zobaczysz już śruby mocowania poduszki amortyzatora i plastikowy dekielek osłaniający śrubę mocującą sam amortyzator do poduszki. Jest on osadzony na trzy zatrzaski wpuszczone w poduszkę amortyzatora ale bez problemu go wyszarpniesz w górę nic nie niszcząc. To chyba tyle.

EDIT. Właśnie przeczytałem że chodzi o prawy amortyzator więc zabawa z pasem bezpieczeństwa Cię ominie.
Ostatnio zmieniony przez Darek 2012-11-15, 18:26, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu