Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Niskie obroty w 2.1Dt
Autor Wiadomość
chicken19 
Starszy pisarz

Safrane ph: 1
Rocznik: 1993
Pojemność: 2.1DT
Wersja wyposażenia: RT
Wysłany: 2010-12-06, 16:58    

Daniels ja dziś poobserwowałem u siebie to urządzenie i na zimno linka jest napięta a na ciepło luźna czyli u mnie działa prawidłowo

Mauer 
Starszy pisarz

Safrane ph: ph1 & Pacifica
Rocznik: 1994 & 2005
Pojemność: 3.0v6 & 3.5v6
Wersja wyposażenia: niczego nie brakuje :)
Wysłany: 2010-12-10, 10:44    

nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem a do tego nigdy w życiu nie widziałem Safrany w dizlu na żywo, ale zawsze możesz przeczytać moje wypociny, a nóż widelec ;)

Jeżeli chodzi o dizle z tamtych lat to:

Zdecydowana większość, a przynajmniej te które ja znam ssanie miały sterowane podciśnieniowo, domyślam się a nawet jestem pewny widząc Twoje zdjęcie, że w Safranie jest tak samo.
Pompa Vacu wytwarza podciśnienie na solenoid EGR i elektrozawór wolnych obrotów czyli ssania. Gdzie to wszystko się znajduje w Safranie nie mam pojęcia, domyślam się, że umiejscowili to na ścianie grodziowej, zresztą łatwo to zlokalizujesz.

Moim zdaniem, przyczyny niedziałającego ssania mogą być trzy:
1) za luźna linka ssania
2) walnięty elektrozawór wolnych obrotów
3) walnięty czujnik temp. płynu chłodzącego (podejrzewam, że ten sam czujnik jest odpowiedzialny za grzanie świec, więc jeżeli świece grzeją dobrze, kontrolka im zimniej tym dłużej świeci to ja bym ten czujnik wyeliminował)
Nic innego mi do głowy nie przychodzi.

Ja bym zrobił tak:
Kupił cztery piwa, zaprosił do testów kolegę ;) posadził go za sterami bolidu.
1) Zdjąłbym gumowy wężyk z tej jak to nazwałeś "okrągłej części, z której wychodzi linka ssania", dałbym rozkaz do odpalenia samochodu a sam przykładając wężyk do wrażliwego elementu swojego ciała (może być język, policzek, nic innego wrażliwego mi na myśl nie przychodzi ;) ) próbował bym zobaczyć czy zasysa powietrze, jak zasysa to znaczy, że linka jest za luźna - to można samemu pewnie wyregulować, więc problem z głowy

2)jeżeli nie zasysa powietrza idąc po wężyku odnalazł bym elektrozawór podciśnienia (tak jak napisałem, moim zdaniem umiejscowili go na ścianie grodziowej, między silnikiem a kabiną) do tego elektrozaworu będziesz miał podpięte: kostka - pewnie dwupinowa ta leci od czujnika płynu chłodzącego, który odpowiada za grzanie świec i właśnie ssanie, podejrzewam, że od temperatury ca. 15 st.C w dół on podaje sygnał czy grzać czy nie i jak długo i czy ssać :) , nie mam pojęcia jakie napięcie na elektrozawór idzie i nie wiem jak to sprawdzić ale zawsze możesz piny przeczyścić bo przecież w takiej aurze o słabe przewodzenie nie trudno, kup sobie jakiś KONTAKT za całe 10 złociszy czy inne ustrojstwo do styków elektrycznych i spsiukaj porządnie.
, no ale idziemy dalej...
oprócz owej kostki elektrycznej w elektrozaworze znajdziesz dwa wężyki gumowe, jeden będzie szedł w kierunku pompy wtryskowej dokładnie do linki ssania (ten wężyk już na języku sprawdzaliśmy) a drugi wężyk będzie szedł do pompy VACU. Teraz zdjąłbym właśnie ten wężyk, koledze dał ponownie rozkaż do odpalenia samochodu i przykładając go do języka sprawdziłbym czy zasysa powietrze (będzie zasysało :) ) no i mamy odpowiedź, że elektrozawór jest walnięty. Wtedy zdejmij ten elektrozawór, rozbierz, w środku jest membrana, zobaczysz co się stało i wtedy będziesz mógł kombinować, jak nic nie wykombinujesz będzie musiał sobie na gwiazdkę sprawić elektrozawór.

Nie wiem czy coś zrozumiałeś z mojej paplaniny.
, a mi się całe życie wydawało, że Pani od polskiego w podstawówce się po prostu na mnie uwzięła. :D

ale Mauer może się nie znać.

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740
Wysłany: 2010-12-10, 11:00    

Mauer napisał/a:
do wrażliwego elementu swojego ciała ... policzek, nic innego wrażliwego mi na myśl nie przychodzi ;) )

Nic nie przychodzi ? Można też zrobić tak jak w nagiej broni czy też w krótkich falach Sadam odkurzał sobie w łóżku siedząc pod kołdrą :hyhy:

Mauer napisał/a:
Zdecydowana większość, a przynajmniej te które ja znam ssanie miały sterowane podciśnieniowo, domyślam się a nawet jestem pewny widząc Twoje zdjęcie, że w Safranie jest tak samo.

Dokładnie tak jest i jak dobrze pamiętam (a nie chce mi się wracać do pierwszej strony tematu) to chyba napisałem, że podciśnieniowo :P

Mauer napisał/a:
moim zdaniem umiejscowili go na ścianie grodziowej, między silnikiem a kabiną

Przykładowo w 2.2dT umiejscowili go na ścianie koryta oddzielającego komorę silnika od wnęki pod plastikowym podszybiem.

http://bagaznikidoauta.pl/

daniels_85 
Forumowicz

Rocznik: 1995/1996
Pojemność: 2.1Dt
Typ pojazdu: B546
Typ silnika: J8S 76
Wysłany: 2010-12-26, 18:34    

Na razie stwierdziłem, że wężyk przy okrągłej czarnej części nie zasysa. Tylko problem z lokalizacją jego końca, bo poprowadzony jest gdzieś dołem silnika chyba...

Mauer 
Starszy pisarz

Safrane ph: ph1 & Pacifica
Rocznik: 1994 & 2005
Pojemność: 3.0v6 & 3.5v6
Wersja wyposażenia: niczego nie brakuje :)
Wysłany: 2010-12-26, 20:13    

daniels_85 napisał/a:
poprowadzony jest gdzieś dołem silnika chyba

a to dziwne :niepewny:
zdejmij plastikową obudowę z silnika, obudowę filtra powietrza i zobacz jak idzie przewód od pompy Vaku, moim zdaniem powinien być na tym wężu trójnik i jeden przewód powinien iść do tej puszki a drugi do EGRa

daniels_85 napisał/a:
stwierdziłem, że wężyk przy okrągłej czarnej części nie zasysa

więc bardzo prawdopodobne, że jest po prostu dziurawy, pęknięty i może wystarczy go tylko wymienić, no ale musisz go najpierw zlokalizować ;)

ale podkreślam, że nie widziałem z bliska silnika dizla w Safranie :D
Ostatnio zmieniony przez Mauer 2010-12-26, 20:24, w całości zmieniany 1 raz  

daniels_85 
Forumowicz

Rocznik: 1995/1996
Pojemność: 2.1Dt
Typ pojazdu: B546
Typ silnika: J8S 76
Wysłany: 2011-01-04, 21:02    

Jak nie święta to znowu mrozy przyszły i ciężko się zabrać. Jak tylko coś będę wiedział od razu napiszę :)

[ Dodano: 2011-09-27, 14:30 ]
Z lekkim opóźnieniem, ale w końcu udało mi się za to zabrać.

Okazało się, że przewody są pozapychane. Szybkie czyszczenie i i znów zasysa. Ale problem pozostał, ponieważ opisywany element jest pęknięty. Czy miałby ktoś może namiary na tę część (oczywiście używaną) ???

Odpowiedz do tematu