Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Czujnik temp. płynu 2.5 20v
Autor Wiadomość
michalkrk 
Pisarz

Safrane ph: II
Rocznik: 1999
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE
Typ pojazdu: B54F
Wysłany: 2010-12-20, 22:26    Czujnik temp. płynu 2.5 20v

Czy ktoś zmieniał ten czujnik w silniku 2.5 20v. Chodzi o czujnik wkręcony w głowicę, który podaje temp. na wskaźnik na desce (nie ten pod termostatem) i odpowiedzialny jest również za poprawne odpalanie. W ASO taki czujniczek jedyne 265 zł. Zamiennik na pewno będzie miał wtyczkę do lutowania tylko pytanie jaki to zamiennik. W intercars mają w katalogu na pewno złe bo numery oryginałów są od innych Renault. Rozmawiałem ze sklepem gdzie handlują tylko częściami do francuzów i wstępnie mają jakieś czujniki w cenie 50-65zł, które mają pasować ale wolę zapytać jeśli ktoś akurat wymieniał.

Darek 
Nałogowiec

Safrane ph: phase II
Rocznik: 1998
Pojemność: 2.5 20v + LPG
Wersja wyposażenia: RXT
Typ silnika: N7U
Wysłany: 2010-12-20, 23:08    

Ja niestety nie, ale ciekawi mnie dlaczego uważasz, że odpowiada on za poprawne odpalanie

michalkrk 
Pisarz

Wysłany: 2010-12-21, 09:09    

Doszedłem do tego odpinając go. Przy wpiętym czujniku zdarzało się, że auto dłużej kręciło albo nieraz tak szarpnęło przy zapaleniu. Odpiąłem go i od dwóch dni wszystko jest ok. Mam nadzieję, że nie jest to akurat przypadek.

Darek 
Nałogowiec

Safrane ph: phase II
Rocznik: 1998
Pojemność: 2.5 20v + LPG
Wersja wyposażenia: RXT
Typ silnika: N7U
Wysłany: 2010-12-21, 09:33    

No nie wiem
Analizując zadanie jakie ma ten czujnik, powiedziałbym, że to przypadek. Nawet jakby był uszkodzony a jego dane otrzymywałby komputer to jedyne skutki jakie przychodzą mi do głowy to nadmiar ssania lub jego brak. Nie wiem tylko czy za to nie odpowiada inny czujnik temperatury. Z drugiej strony zgodnie z teorią brzytwy Ockhama skoro odpięcie go polepsza zapłon samochodu to możesz mieć rację.
Poczekałbym co powie Arek. On ostatnio dużo grzebie przy aucie może zetknął się z tym problemem.
Wracając do samego czujnika to możesz mieć problem z kupieniem go poza ASO. Faktycznie InterCars ma masę czujników do Safrane ale żaden nie odpowiada numerami temu konkretnemu. Nie wiem czy w tym przypadku nie zdecydowałbym się na używkę. Wydaje mi się, że ten czujnik rzadko ulega uszkodzeniom.

michalkrk 
Pisarz

Wysłany: 2010-12-21, 11:14    

No narazie się nie śpieszę. Kilka dni jeszcze potestuję. Zastanawiałem się właśnie też nad używką. Zobacze jak wygląda ten w sklepie jak będe kupował.
Nie wiem jak jest w Safrane ale np. w BMW jak najbardziej czujnik ssania odpowiadał za poprawne odpalanie, podobnie miałem w Hyundaiu i Lancii.

arek 
Administrator
dozorca ;)

Rocznik: 11/96
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ silnika: N7U701
Wysłany: 2010-12-21, 11:24    

Zmieniałem ten czujnik, bo zaczynały się kłopoty ze wskazaniem temperatury na zegarach. Najpierw wyczyściłem wtyczkę, a później, gdy go wykręciłem i ponownie wkręcałem, to urwałem :( Dzięki temu stałem się posiadaczem wykretaków Stanley'a ;)
Należy ostrożnie go dokręcać, bo w środku, pomiędzy główką a gwintem jest pusta przestrzeń.
Z tego co zaobserwowałem i jak sam napisałeś, czujnik ten odpowiada jedynie za wskazanie temperatury na wskaźniku, bo jak zerkniesz do wtyczki z którą się łączy, to połączony jest tylko jednym przewodem, choć z czujnika wychodzą dwa.
Z komputerem wtrysku połączony jest czujnik przy termostacie i to on odpowiada za poprawne odpalanie, pracę wentylatorów, jak też podaje do ECU informację o przekroczeniu dopuszczalnej temperatury silnika.
Czujnik spokojnie możesz kupić używany. Ja kupiłem od Krzyśka. Ma rozsądne ceny :)

ps. Grzebiąc przy czujniku temperatury mogłeś ruszyć kostką czujnika położenia wału i tu bym raczej szukał przyczyny utrudnionego odpalania wcześniej. Wykręć czujnik, wyczyść i sprawdź jego połączenie.

michalkrk 
Pisarz

Wysłany: 2010-12-21, 11:30    

Aha to istotna informacja. Czujnik położenia wału to ten co jest na wałku nad czujnikiem temp.?Stamtąd wywala mi olej simeringiem, jutro będę zmieniał ten simering.

arek 
Administrator
dozorca ;)

Wysłany: 2010-12-21, 11:56    

Michał, właściwie to mogłeś poruszyć czujnikiem położenia wałka rozrządu (tzw. czujnik Halla), pod którym wywala Ci olej na uszczelniaczu, jak też czujnikiem położenia wału, który jest niżej (czarny) wkręcony nad kołem zębatym, na łączeniu skrzyni z silnikiem.
Zerknij też, czy uszczelniacz pierwszego wałka nie cieknie i kopułka od środka nie jest w oleju ?

michalkrk 
Pisarz

Wysłany: 2010-12-21, 12:09    

No właśnie czyli to czujnik położenia wałka rozrządu. Przy kopułce na 100% jest ok. Generalnie problem z zapalaniem pojawił się po zrobieniu głowicy kilka miesięcy temu. Myślałem, że może rozrząd więc był zrobiony na nowo i to samo. Więc teraz szukam po czujnikach. Myślałem, że może jeszcze mogą być winne koła na wałkach, które mają regulację ale mechanik zarzeka się, że ich nie przestawił. Auto gorzej zapala po nocnym postoju ale nie zawsze (nieraz szarpnie przy zapaleniu a nieraz nie) a później w trakcie dnia czasem zdarzy się, że dłużej kręci.
Ostatnio zmieniony przez michalkrk 2010-12-21, 12:09, w całości zmieniany 1 raz  

arek 
Administrator
dozorca ;)

Wysłany: 2010-12-21, 12:19    

Michał, taka usterka jest ciężka do zdiagnozowania. Najlepiej gdy zimny sprawdzać na CLIPI'e, bo problemy mogą być w połączeniach któregoś czujnika. U mnie po wymianie silnika całkiem umarło zapalanie, a przyczyną okazał się przełamany przewód w wiązce przy ECU, gdy był odginany na bok.
Zapewne świece i przerwy na nich masz dobre, a zawór zwrotny na listwie wtryskowej dobrze trzyma.
Najpierw jednak wymień uszczelniacz i przeczyść wszystkie kostki od czujników.

Odpowiedz do tematu