Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
ubywa płynu hamulcowego
Autor Wiadomość
Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2009-01-10, 16:44    ubywa płynu hamulcowego

witam ubywa płyn hamulcowy jaka może być przyczyna po oględzinach pojazdu wycieków koło kól nie ma klocki są jeszcze w dobrym stanie co może być przyczyną mechanik twierdzi że pompa hamulcowa proszę o porady pozdrawiam

jurek201 
Klubowicz

Safrane ph: I
Rocznik: 1993
Pojemność: 3.0 12V
Wersja wyposażenia: RT
Wysłany: 2009-01-10, 17:08    

Powinieneś sprawdzić przewody hamulcowe i wszelkie ich połączenia. Z samej pompy hamulcowej to nie ma prawa nic wyciekać nawet gdy jest uszkodzona, chyba, że do serwa? Zobacz połączenie zbiorniczka płynu z pompą. Zbiorniczek "wisi" na pompie na dwóch uszczelkach wciśniętych w pompę i zbiorniczek. Może tam masz jakiś wyciek - pompa będzie wtedy "mokra".
A tak gwoli ścisłości ubywa w sposób ciągły czy stopniowo w miarę zużywania się klocków hamulcowych? Bo jeśli po założeniu nowych klocków miałeś niski poziom płynu, to przy stopniowym wysuwaniu się tłoczków hamulcowych / w miarę zużywania się klocków/ teraz może go być za mało.

Pozdrawiam

mSamer 
Klubowicz

Safrane ph: Vel Satis
Rocznik: 2003
Pojemność: 2.2 DCI
Wersja wyposażenia: Initiale Patis
Wysłany: 2009-01-10, 23:30    

Słuchaj przyczyną twojego problemu może być walnięty zacisk (cylinderek) jeśli to jest przyczyną to niesługo zapowietrzy Ci się układ i chamulec będzie coraz słabszy sprawdź czy zacisk w każdym kole jest suchy Wesoly pozdrawiam i powodzonka.

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2009-01-11, 16:21    

cylinderki są bez wycieków pod zbiorniczkiem też sucho a płynu ubywa dużo dolałem cały zbiorniczek na 20km pozdrawiam

Darek 
Nałogowiec

Safrane ph: phase II
Rocznik: 1998
Pojemność: 2.5 20v + LPG
Wersja wyposażenia: RXT
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U
Wysłany: 2009-01-11, 17:16    

Najszybciej gubisz gdzieś w komorze silnika. Pod silnikiem jest osłona dlatego nie widzisz wycieków na ziemi. Miałem podobnie z płynem do chłodnicy. Swoją drogą aż dziw że to auto jeszcze hamuje przy takich ubytkach. W trakcie jazdy nie wpada Ci hamulec w podłogę ???. Napisz czy na postoju jak nie używasz auta to też ubywa płynu. Może leje się tylko pod ciśnieniem dlatego nie widzisz wycieku

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2009-01-11, 20:25    

na postoju nie zauważyłem ubytku ale po przejechaniu kilku km tak gdzie może być wyciek kturego można niezauwarzyć a jeśli by pompa była nieszczelna to gdzie by się płyń dostawał pozdrawiam

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2009-01-11, 23:30    

Jeśli pompa będzie nieszczelna co jest najbardziej prawdopodobne jeśli niema wyciekówna cylinderkach co do przewodów w przypadku nieszczelności pedał uciekał by w podłogę wyciek na pompie powoduje przedostawanie się płynu hamulcowego do serwa musisz odkręcić pompę hamulcową żeby to zlokalizować powinna być mokra od wewnątrz pozdrawiam Wesoly Wesoly Wesoly

Odpowiedz do tematu