Safrane ph: bd
Rocznik: bd
Pojemność: bd
Wersja wyposażenia: bd
Wysłany: 2008-12-10, 15:47 Opinie i porównania o tłumikach różnych producentów.
Goli w tym miejscu pytanie do Ciebie. Czy miałeś u siebie tłumiki firmy TESH, a jeżeli tak to co o nich możesz powiedzieć?
Pytam bo zauważyłem, że wygladają jak oryginały.
Niestety po zmianie układu na polską proudkcję zadowolenie z jazdy spadło. Gwizd jak bym miał sportowy wydech - fajne tylko na początku.
Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740 Pomógł: 19 razy Wiek: 44 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1569 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2008-12-10, 16:50
Arek napisał/a:
u mnie numer oryginału to 77 00 844 798 :Mruga:
Numerami oryginały nie ma się co za bardzo sugerować bo jedna część może mieć ich kilka.
ARCHEOLOG napisał/a:
Czy miałeś u siebie tłumiki firmy TESH, a jeżeli tak to co o nich możesz powiedzieć ?
Oczywiście, że miałem Jakościowo bardzo dobrze wykonane, odnośnie ceny to za bardzo nie mogę się w tej sferze wypowiedzieć bo rzadko kiedy to zamawiamy, chyba że robią coś czego nie ma w polskich zamiennikach a jest tańsze niż BOSAL czy Walker.
ARCHEOLOG napisał/a:
Niestety po zmianie układu na polską proudkcję zadowolenie z jazdy spadło. Gwizd jak bym miał sportowy wydech - fajne tylko na początku.
Dokładnie to rozumiem ale cena za nie jest adekwatna do jakości Tłumiki polskich producentów najbardziej są odpowiednie do silników o małych pojemnościach czyli poniżej 2.0, w mocniejszych już jest mniej barwnie bo praca silnika staje się trochę (żeby nie powiedzieć troszkę) głośniejsza.
Dla porównania cenowego tłumik do Megany I kosztują:
Ferroz Ostrów Wlkp. - 180zł
Tesh - 305zł
Bosal - 345 zł, i od niego może być troszkę tańszy WALKER. Szczerze mówiąc cena Tesh'a nie znacznie się różni od ceny Bosal'a i Walker'a i wolałbym zainwestować te 40zł w tłumi tych ostatnich firm. Bosał jest 3 albo 4 płaszczowy. Ceny do wersji 2.2 dT i 2.5 dT masz napisane Tutaj i nie powinny się różnić od tłumików do wersji benzynowych. Na rynku też pojawiła się firma MTS (Włochy) też bardzo dobrze wykonane produkty, wizualnie podobne do "Płuciennika" tańsze niż BOSAL i WALKER i niekiedy 30zł droższe niż polskie zamienniki.
_________________ Gość, Ty i Renia i cały świat się zmienia
Wysłany: 2008-12-10, 17:52
. Jest jednak jedno ale, nie wiem jak WALKER a tym bardziej włoskie, ale BOSAL wyglądem przypomina mi polskie wyroby (jakość na pewno o niebo lepsza) ale jednak, a TESH wyglądaj jak oryginał i może tu jest hund begraben.
PS. ceny TESH wynalazłem na www.FOTA.pl
Typ silnika: G8T740 Pomógł: 19 razy Wiek: 44 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1569 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2008-12-10, 18:22
Powiem tak, od nas fota bierze tłumiki, dla klientów indywidualnych, widocznie każdego z nich powala cena za tłumiki, którymi handlują. Wyglądem nie ma co się sugerować bo tłumiki są robione według matrycy i muszą odwzorowywać się kształtem takim jaki ma oryginał. W przeciwnym wypadku nie mogą tego puścić do obiegu bo nie spełnia norm. Różnica w wyglądzie tłumików wynika tylko z tego jakiej blachy się użyje do ich produkcji. Większość firm tak czy siak korzysta z tej samej blachy aluminiowanej importowanej z Niemiec, ale różnica w wyrobach jest tylko taka, że są inne grubości tej blachy. Kiedyś firma z Ostrowa Wlkp. wypuściła na rynek tłumiki do Astry II, jak wiadomo tłumiki w oryginale są tłoczone, ale jako że dopiero się te samochody pojawiły to alternatywnie wypuszczali tłumiki gabarytowo takie same tylko były w kształcie bryły o podstawie trójkąta i nie były tłoczone. Zapewne też sugerowałeś się jak wyglądają spawy na tłumikach. A więc nie ma się co nimi sugerować bo np. Bosal nie maluje spawów bo twierdzi, że nie ma sensu upiększać wyglądu bo tak czy siak farba odejdzie pod wpływem temperatury a ze spawem nic nie powinno się stać, tak też robi tłumiki "Płuciennik" ale są flejtuchowato spawy wykonane. Na dzień dzisiejszy powiem szczerze, że najlepsze spawy ma MTS wszystko piękne równe jakbyś skleił to poksyliną i ładnie wyrównał. W dodatku różnią się jeszcze ilością płaszczy, polskie mają max 2, bosal już 3 albo 4. Blacha w bosalu i mts ma taką fakturę jakby była robiona z ocynku.
Jutro wezmę aparat do sklepu i zrobię zdjęcia tłumików każdego producenta, którymi handlujemy. Ale i tak jestem zdumiony Twoim podejściem do sprawy i też kiedyś miałem takiego klienta, że świadomy tego iż jest w posiadaniu wiekowego auta to i tak kupił układ wydechowy z Bosal'a płacąc coś koło 1000zł po rabacie i to mi się u niego spodobało, nie że miałem zarobek, tylko to że bez marudzenia że drogo kupił taki a nie inny układ dodając do tego "ma być solidnie i bez problemów". Większość ludzi jednak w kwestiach cenowych narzeka nawet na produkty polskie bo drogo (nawet super hiper biznesmeni jeżdżący samochodami za ponad 100 tysiaków). Pewnie każdy z nich by chciał kupić tłumik za 40zł i też podejrzewam by się jeszcze targował i marudził.
Wysłany: 2008-12-10, 21:06
Kiedy pisałem o wyglądzie to chodziło mi głównie o wielkość tłumika. TESH wygląda jak oryginał. Jest po prostu duży. Polskie zamienniki są mniejsze. Śmiem twierdzić, że tłumik końcowy jest mniejszy o połowę. Jak kupowałem i zobaczyłem, że BOSAL gabarytowo jest taki sam jak polskie to wolałem zaoszczędzić i zainwestować w inne części. Jak odowoziłem stary na złom to gość się spytał czy to z ciężarówki ?
Jak pytałem w servisie o cenę oryginalnego to powiedzieli 750 za końcowy i ok 700 za środkowy ale nie chcieli zdradzić producenta. TESH na stronach FOT-y to ok 400 za sztukę - tak pi razy drzwi.
Co do podejścia do kupna części zamiennych to powiem tyle. Bez przesady z wydawaniem pieniędzy - ale mam być wszystko ok. Jak miałem 19 to kupiłem cały układ BOSAL-a i zero obiekcji, ale tu mam poważne wątpliwości.
Wysłany: 2008-12-10, 21:48
To coś chyba jakiś wybrakowany dawali Ci ten tłumik z bosala, jak klient brał do 2.5 dT to niczym od oryginalnego się nie różniły poza znaczkiem renault.
Wysłany: 2008-12-10, 22:11
Foty wstawię jutro ale tłumiki będą od innego samochodu bo do szafki nie trzymam z racji tego, że jeździ ich w Kaliszu może 5 sztuk z czego jedna już wymieniła wstawię od P307 firmy bosal, ferroz, mts, i chyba jeszcze jakiś płuciennik się znajdzie. Różnią się tym, że polaki robią obejmę z wieszakiem na puchę tak samo bosal a mts dospawuje wieszaki do puchy.
Dodano, 11.12.2008 10:43
A zatem na życzenie wstawiam fotki tłumików do P307. Bosal, MTS, Ferroz (taka jest kolejność zdjęć).
Wygląd i porównanie blachy:
Jakość i estetyka wykonanych spawów:
Wykonanie wieszaków:
Jeżeli chodzi o wieszaki to MTS ma minus tutaj z racji tego, że przyspawuje je do puszki przez co tracimy możliwość regulowania miejsca jego zawieszenia, być może są w 100% pewni, że wszystko musi pasować jak w oryginale.
Wielkość tłumików każdego producenta:
Różnica z reguły to max 1cm w długości puchy, jeżeli tak już jest to wtedy producent stosuje przedłużenie rury od strony mocowania z poprzednim tłumikiem.
Wysłany: 2008-12-11, 15:54
Ja obecnie mam zamontowany końcowy Płóciennik a środkowy POLMO OSTRÓW - co do wykonania nie miałem zastrzeżeń - jak narazie, ale tak jak napisłem wyżej jeden gwizd. Jak wymieniony był tylko końcowy to było jeszcze jako tako, ale po wymianie środkowego niestety kicha.
Wysłany: 2008-12-11, 16:08
"Płuciennik" a Polmo Ostrów to jedna i ta sama firma. Ładnie wykonane są te tłumiki i tu faktycznie nie można mieć zastrzeżeń. Być może trafiłeś na trefny egzemplarz, w który wsadzili za mało otuliny wygłuszającej. Ale tak jest jak pisałem, że cena jest adekwatna do jakości.