Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Opony zimowe na lato ???
Autor Wiadomość
ralf7 
Użytkownik

Safrane ph: I i II
Rocznik: 1995 i 2000
Pojemność: 2.2 12V i 2.0 16V
Wersja wyposażenia: Si
Wysłany: 2010-04-16, 15:16    Opony zimowe na lato ???

Witam

Ostatnio czytałem artykuł na stronie http://www.motofakty.pl/a...i_zimowymi.html

i są dwa komentarze z którymi byłbym się zgodził
Cytat:
Autor: maszyny 14.04.2010 07:33 Od 15 lat jeżdżę tylko na zimówka , po trzech sezonach wywalam , zakładam nowe , przeważnie na
wiosnę, kiedy sa najtańsze.Nie wyobrażam sobie gonitwy dwa razy do roku .Co do kosztów,zmiana
4 x 15 zł , dwa razy w roku , to 120 zł. Jazda przez trzy lata , to 3 x 120zł. Czyli trzy opony mam
za darmo . Pomijam np.niszczenie alufelg. A już na koniec , dwóch znajomych właścicieli zakladów
wulkanizatorskich , podzieliło mój pogląd.
Pewnie wszyscy z branży oponiarskiej zaraz mi odwalą odpowiedz i pewnie będą mieć rację.Rację opartą
na portfelu.
Pozdrawiam S.
Pozdrawiam St.
0 Autor: kwadrat 14.04.2010 07:45 maszyny ma rację, o dziwo parę lat temu jakoś nie wymieniłem opon z zimówek na letnie - bo letnie
były kaput a nie miałem kasy i okazało się, że zimówki są ok w ciągu lata i kolejnej zimy też nie
straciły swoich właściwości, na tych gumach przejechałem 3 latka i kupiłem nowe, by znowu tylko na
nich jezdzić - i wszystko gra! Dodam, że jeżdzę dużo i ostro i dobre hamowanie ma duże znaczenie dla
mnie. Widzę jaka to totalna propaganda z tymi wymianami a gadanie, że zimówki tracą właściwości w
lato mocno mnie śmieszy. Ludzie nie dajcie się robić w bambuko branży oponiarskiej!

Ponieważ też kiedyś chciałem zedrzeć zimowe w lato a miały około 4 mm bieżnika i zajęło to aż dwa sezony letnie i jeden zimowy.

I teraz mam faktycznie dylemat czy zmiany opon zimowych i letnich nie wymyślili producenci aby kasiorę trzepać.

A nigdy nie było testu opon zimowych w warunkach letnich, a przeciez czasem jeździmy ze dwa miesiące a temperatura 20stC.

desperos 
Klubowicz
Mr RESET :D

Safrane ph: Subaru Impreza
Rocznik: 1997
Pojemność: 2.0 SOHC
Wersja wyposażenia: GL
Typ pojazdu: G10-
Typ silnika: EJ20E
Wysłany: 2010-04-16, 19:06    

kiedyś mając Lagunkę zakupioną na oponach zimowych(w kwietniu) przejeździłem nią 3 miesiące do lipca właśnie na zimówkach.Jedyna niedogodność to głośniejsza praca opon,buczenie bieżnika:)

Cakes 
Klubowicz
Sajt Destraktor :D

Safrane ph: I
Rocznik: 1993
Pojemność: 2.2 12V
Wersja wyposażenia: RT
Typ pojazdu: B543
Typ silnika: J7T
Wysłany: 2010-04-17, 00:39    

Ja odkad kupilem Safranke (grudzien 2006) to dwa razy zmienilem opony. Zdarte zimowki zmienilem na letnie, z pozniej zimowki na ktorych jezdze do dnia dzisiejszego. W tym roku zrobie to samo. Zdzieram do konca zimowki i i kupuje nowe. Letnie wytrzymaly jeden sezon (to przez to ze byly uzywkami gdyz nie mialem kasy). Czy letnie czy zimowe, w okresie letnim zachowuja sie tak samo. Jedynie jak wspomnial kolega wyzej, glosniej chodza i bucza.

блог

Darek 
Nałogowiec

Safrane ph: phase II
Rocznik: 1998
Pojemność: 2.5 20v + LPG
Wersja wyposażenia: RXT
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U
Wysłany: 2010-04-17, 08:15    

Różnica między oponami zimowymi i letnimi to tylko bieżnik i skład mieszanki. Zimówki w lecie będą tylko bardziej miękkie a co za tym idzie powinny się szybciej ścierać i troszkę głośniej się toczyć. Gorzej jest gdy typowo letnie opony eksploatujemy w zimie.
Nie zgadzam się natomiast ze stwierdzeniem że posiadanie opon sezonowych to wyciąganie kasy.
Skoro na zimówkach możemy jeździć trzy lata non stop to posiadając dwa komplety opon należy przyjąć, że będziemy je eksploatować dwa razy dłużej. Jedyne na czym oszczędzamy to zakup dodatkowych felg i wydatki związane z przełożeniem kół jeśli sami nie potrafimy odkręcić paru śrub. Wesoly
Oczywiście dla tych którzy nie chcą zmieniać opon na sezon wymyślono oponę wielosezonową która jest rozwiązaniem pośrednim.
Jako ciekawostkę podam, że miałem kiedyś skodę favorit i dopiero po siedmiu latach zwaliłem oryginalne opony, nie dlatego, że się starły ale ze starości zaczęły pękać przy feldze Wesoly

Odpowiedz do tematu