Wysłany: 2013-06-17, 16:21 Mały problem z blacharką
Witam. Posiadam safrane typ II od lat 5, wszystko było jak w najlepszym porządku aż po tej zimie odkryłam że rdza mi bardzo zjadła część karoserii a mianowicie tylny, lewy panel nad kołem, zrobiły też się pęcherze i już to jest w nie najlepszym stanie, powoli mi to idzie w stronę lewych, tylnych drzwi pasażera muszę wymienić tę część, wie ktoś coś może gdzie mogę znaleźć jakiś szrot, cokolwiek/kogokolwiek co/kto dysponuje częściami blachy ??? Na zdjęciu zaznaczyłam na czerwono o jaki element mi dokładnie chodzi, na żółto zaznaczyłam to co mi już zżera rdza
Safrane ph: phase II
Rocznik: 1998
Pojemność: 2.5 20v + LPG
Wersja wyposażenia: RXT
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U Pomógł: 6 razy Wiek: 53 Dołączył: 03 Kwi 2008 Posty: 808 Skąd: Świnoujście
Wysłany: 2013-06-17, 18:54
Przede wszystkim witamy. Do takich tematów są na tym forum odpowiednie działy.
Odpowiadając na Twoje pytanie to poszukujesz lewego tylnego błotnika (jeśli właściwą stronę zaznaczyłaś na zdjęciu) akurat na allegro jest w tej chwili tylko jeden ale nie potrafię powiedzieć od której wersji safrane. Jednak przed dokonaniem zakupów proponuję najpierw podjechać do jakiegoś znajomego blacharza który oceni czy jest potrzeba wymiany tego elementu, może wystarczy go tylko zeszlifować i polakierować od nowa. Będzie to tańsze niż wycinanie fragmentu błotnika i wspawanie nowego co również wiąże się z lakierowaniem.
_________________ Panie, daj mi siłę, do zaakceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić,
odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować,
mądrość, abym dobrze ukrył ciała tych którzy mnie dzisiaj wkurzyli.
Jeszcze muszę połapać się gdzie co i jak jeśli chodzi o te działy byłam u blacharza i powiedział mi że jak to zrobi to za 600zł i za jakiś rok może dwa lata to znowu wróci i polecił mi żebym znalazła tą część ale jest strasznie trudno on sam szuka i bez rezultatów, dlatego szukam pomocy gdzie się da bo samochód jest w bardzo dobrym stanie dbam o niego a tutaj taki mały defekt nie może tego zmienić.
Za daleko mieszkasz bo ja bym to zrobił za "cztery Kasztelany"
Pozdrawiam cieplutko i niech Szafka Ci dobrze służy.
A tak wogóle to witamy Cię Anita na forum
Dzięki za powitanie powoli jakoś się połapie no muszę działać coś tutaj w okolicy. A szafka mechanicznie jest marzenie, służy mi długo i będzie pewnie jeszcze dłużej a małe problemy to ma każdy posiadacz samochodu
Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701 Pomógł: 58 razy Wiek: 57 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1822 Skąd: z Lublina
Wysłany: 2013-06-29, 21:43
Witaj serdecznie
Pocieszę Cię, że w tym roczniku to coś normalnego w tym miejscu
Pogrążę natomiast wiadomością, że tzw. "reperaturek" nie ma i nie było
Pozostaje dorobienie lub zakup całego błotnika z dobrej "używki", ale w tym przypadku gdy chcemy dłużej cieszyć się miejscem bez "rudej" to należy wymienić tzw. całą "ćwiartkę", czyli element od drzwi aż po tylną lampę i trójkątną szybę. Zadzwoń do kolegi z TEGO linka. Swego czasu miał u siebie te elementy w dość dobrym stanie
Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740 Pomógł: 19 razy Wiek: 43 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1569 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2016-10-16, 13:51
Nie wiem jak przy klapie ale w drzwiach trzeba było klamkę podnieść i dopiero później można było ruszyć ramką, sama ramka ma dwa ząbki.
_________________ Gość, Ty i Renia i cały świat się zmienia