Safrane ph: II
Rocznik: 1999
Pojemność: 2.2 12V
Wersja wyposażenia: 2.2dT Pomógł: 1 raz Wiek: 39 Dołączył: 18 Lip 2012 Posty: 32 Skąd: Białystok
Wysłany: 2013-01-20, 13:51
Splanowanie głowicy z napunktowaniem talerzyków od komory wstępnej i sprawdzenie głowicy na szczelność to mnie kosztowało 130zł
Nowe uszczelki olej i płyn chłodniczy wraz z robocizną za to wszystko zapłaciłem 570zł
Łącznie za wszystko zapłaciłem 700zł
Co do problemów w moim przypadku była niewielka nieszczelność między pierwszym cylindrem a kanałem płynu chłodniczego.
Na samym początku miałem tylko twardniejące przewody od dużego obiegu (jak z kamienia), reszta przewodów była normalna miękka, gdy rozgrzewałem silnik przy odkręconym korku od zbiorniczka wyrównawczego wszystko było ok. do około 70-80 *C po czym zaczynało się gotowanie płynu i wybijanie jego ze zbiorniczka wyrównawczego, jeśli u ciebie jest podobnie lub już na zimnym silniku się tak dzieje to będziesz musiał zainwestować w silnik trochę pieniędzy i czasu.
Obecnie nadal męczy mnie ta myśl że może być jakaś nieszczelność pod głowicą bo na zimnym silniku po odkręceniu korka nie widać żadnych bąbelków, ale jak silnik już jest dobrze zagrzany to po odkręceniu się pojawiają drobne bąbelki , ale tylko przy odkręconym korku zbiorniczka.
Przewody od dużego obiegu robią się twardsze ale jestem w stanie ścisnąć je tak by ścianki się ze sobą dotknęły.
Niestety nikt mi nie odpisał czy u innych jest podobnie.
A i taka mała rada zajedz na sprawdzenie płynu chłodniczego czy spaliny się dostają do układu chłodzenia to koszt około 30zł a będziesz miał pewność.
Spotkałem się z takim objawami jak u mnie a przyczyną była zawalona chłodnica i padnięty termostat (czasem zacinał się na małym obiegu)
Witam
Niestety nie znalazłem mechanika który byłby w stanie zbadać opary w zbiorniczku wyrównawczym. Codziennie jeżdżę do pracy i wszystko jest ok. tak czy tak wymienić muszę termostat, po auto dostaje właściwej temperatury po przejechaniu ok 7-8 km (przy -9') to chyba troszkę wolno choć przyznam szczerze że wcześniej tego nie sprawdzałem.
dziękuje i pozdrawiam
Wersja wyposażenia: 2.2dT Pomógł: 1 raz Wiek: 39 Dołączył: 18 Lip 2012 Posty: 32 Skąd: Białystok
Wysłany: 2013-01-24, 22:18
Im niższa temperatura tym będzie się grzał wolnie, a jak u ciebie przy -9*C osiąga temperaturę roboczą (około 90*C) po przejechaniu 7-8km to świadczy że nagrzewa się prawidłowo.
Safrane ph: Była I
Rocznik: Była 1993
Pojemność: Była 2.2Si 12V
Wersja wyposażenia: Była Wypasiona :) Pomógł: 4 razy Wiek: 34 Dołączył: 09 Lis 2010 Posty: 370 Skąd: Lublin/Świdnik
Wysłany: 2013-01-25, 13:47
Hmmm... a jak u mnie po przejechaniu 20km jeszcze nie osiąga prawidłowej temperatury to czego to wina? Termostat do wymiany, czy może być układ zapowietrzony?
Wysłany: 2013-01-25, 15:40
Nie jeździłem Safrane w benzynie ale z doświadczenia wiem że benzyna się nagrzewa znacznie szybciej od diesla, a zapowietrzenie możesz śmiało wykluczyć bo wtedy by się grzał stanowczo za szybko i miał by wahania temperatury.
Co do szybkości nagrzewania to zależy ona od temperatury panującej na zewnątrz i w jakich zakresach otwiera się termostat, jeśli masz wątpliwości czy termostat jest sprawny to najłatwiej sprawdzić to na przewodach idących do chłodnicy, nie powinny się robić ciepłe podczas nagrzewania silnika.
Które dokładnie to przewody i jak sprawdzić to w twoim silniku to już ja ci tego nie napiszę bo nie interesowałem się takim silnikiem ani jego układem chłodzenia, ale na pewno ktoś z forum już poruszał ten temat.
Wersja wyposażenia: Była Wypasiona :) Pomógł: 4 razy Wiek: 34 Dołączył: 09 Lis 2010 Posty: 370 Skąd: Lublin/Świdnik
Wysłany: 2013-01-26, 01:09
Znaczy ciepłe powietrze także u mnie podaje mniej więcej po takim samym dystansie, climatronik na auto ustawiony, także 22stopnie, tylko auto nie może się dogrzać do temperatury prawidłowej, wcześniej nie miał z tym problemu.
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701 Pomógł: 58 razy Wiek: 58 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1822 Skąd: z Lublina
Wysłany: 2013-01-26, 10:02
Jeżeli nie wygląda to tak
tylko do pierwszej kreski, to termostat masz do wymiany. Te silnik bardzo ładnie grzeją wnętrze w zimie
Wysłany: 2013-01-26, 15:57
Dokładnie, tak jak piszesz grzeje się do pierwszej kreski i dalej już nie chce, Dzięki za odpowiedz, jak jest z jego wymianą, demontaż pompy wody i on za pompą się znajduje? Można gdzieś dostać ten termostat na allegro tylko do diesela znajduje.
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701 Pomógł: 58 razy Wiek: 58 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1822 Skąd: z Lublina
Wysłany: 2013-01-26, 20:43
Zdejmujesz gruby wąż za pompą wody idący do chłodnicy i już go masz
Termostat na 73°C jest już praktycznie nie do dostania, ale odezwij się do mnie na PW lub telefonicznie. Coś poszukamy