Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z Układami chłodzenia i paliwowym
Autor Wiadomość
Dariusz1987 
Użytkownik

Safrane ph: II
Rocznik: 1999
Pojemność: 2.2 12V
Wersja wyposażenia: 2.2dT
  Wysłany: 2012-07-18, 15:57    Problem z Układami chłodzenia i paliwowym

Witam Państwa serdecznie od 2 dni jestem posiadaczem Renault Safrane 2.2 dT.
Dziś po dłuższej spokojnej jeździe zaobserwowałem niepokojącą sytuacje w układzie chłodzenia , a dokładniej zaobserwowałem że z obiegu zwrotnego wydobywa się spieniony płyn chłodniczy.
To mój pierwszy diesel, ale wiem że to zła oznaka tylko czy może być inna przyczyna niż UPG ?
Druga sprawa która mnie nęka tyczy się układu Paliwowego i kontrolek na które mrugają jeszcze przez chwilę po uruchomieniu.
Wymieniałem filtr paliwa bo widziałem że lecą bąbelki z paliwem sądziłem że filtr dawno nie był ruszany więc zdemontowałem całość dokładnie wyczyściłem i założyłem nowy filtr, a przy okazji dostrzegłem że ktoś wcześniej połamał zapięcie łączące przewody z obudową filtra, gdzie je można dokupić ? bo to pewnie prze nie dostaje się powietrze do układu paliwowego.
Kontrolki które mi się pojawiają po uruchomieniu silnika to spirala (grzanie świec ) i SERV co one mogą oznaczać ? podejrzewam że może któraś ze świec nie grzeje ?
Bardzo proszę o pomoc i z góry przepraszam jeśli zrobiłem jakiś błąd lub temat już został poruszony ale ja go nie znalazłem.

Śpioch 
Pisarz

Safrane ph: Safrane phI
Rocznik: 1993
Pojemność: 3.0 V6
Wersja wyposażenia: Baccara
Wysłany: 2012-07-18, 22:12    

Dariusz1987,co do kontrolki to ja bym stawiał na świece,pewnie któraś nie grzeje,wykręć i sprawdz na akumulatorze..Jak się nie robi czerwona to pupa...delete ją.A z drugim problemem nie pomoge...Za to tu chłopaki zaraz pomogą.. ;)

arek 
Administrator
dozorca ;)

Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701
Wysłany: 2012-07-24, 21:02    Re: Problem z Układami chłodzenia i paliwowym

Dariusz1987 napisał/a:
z obiegu zwrotnego wydobywa się spieniony płyn chłodniczy.
To mój pierwszy diesel, ale wiem że to zła oznaka tylko czy może być inna przyczyna niż UPG ?

Niestety, raczej mało prawdopodobne, bo objaw typowy dla uszkodzonej uszczelki głowicy (miejmy nadzieję, że tylko uszczelki).

Dariusz1987 
Użytkownik

Wysłany: 2012-08-14, 09:27    

Witam was serdecznie nie otrzymałem zbyt wielu odpowiedzi a mam jeszcze parę pytań odnośnie tego Autka, Układ chłodzenia przepłukałem wodą z octem 2l na cały układ i ku mojemu zdziwieniu zanieczyszczeniom nie było końca dziwny osad jakby piach zbiera się w zbiorniczku wyrównawczym woda zabarwia się na kolor rdzy co jakiś czas płuczę układ ale nadal coś się zbiera w zbiorniczku.
Przewody do chłodnicy nadal robią się twarde, ale do nagrzewnicy i zbiorniczka wyrównawczego już nie mogę je swobodnie ścisnąć aż do zetknięcia ścianek.
Czy to oznacza że jeszcze coś się jest w chłodnicy ? czy ktoś z użytkowników mógłby sprawdzić jak jest w jego przypadku ?
To tyle odnośnie cieczy w układzie chłodzenia, ale nie koniec pytań:
Jak są sterowane wentylatory chłodnicy ? jeden u mnie działa załącza się gdy wskazówka temperatury znajduje się na środku lub delikatnie nad, ale drugi Worgule nie reaguje czy może być to wina np. jakiegoś przekaźnika ? jeśli tak to gdzie go szukać by to sprawdzić ?
Nie rozwiązałem jeszcze problemu z migającą kontrolką świec i serwisu (mrugają zaraz po uruchomieniu i po jakimś czasie gasną , mechanik sprawdził świece i grzeją (wykręcił i na krótko podłączył do zasilania )co i jak mogę jeszcze sprawdzić ( szukając przyczyny)oczywiście w warunkach domowych ?
Problem z układem paliwowym też jeszcze nie zamknięty gdyż nigdzie nie mogę dostać końcówki przewodu zapinanej do filtra (zasysa nią powietrze do układu paliwowego)
Mam jeszcze problem z układem sprzęgła łapie u samego dołu i są problemy z biegiem wstecznym (tak jak by nie wysprzęglało do końca ) jeśli by ktoś mógł to bym prosił o sprawdzenie w jakim stopniu się wysuwa bolec wysprzęglika sprzęgła w waszych samochodach w moim przypadku jest to około 2 cm. być może się zapowietrzył układ (był pusty zbiorniczek płynu) i nie wysprzęgla do końca a może już jest zużyte słoneczko sprzęgła.

szymon503 
Pisarz

Rocznik: 1997
Pojemność: 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Alizee
Typ silnika: G8T760
Wysłany: 2012-08-15, 09:36    

Po pierwsze napisz jak zachowuje się temperatura podczas pracy silnika to będziemy wiedzieli coś więcej. Normalnie podczas jazdy i pracy silnika temperatura powinna utrzymywać się odrobinę przed środkową grubą kreską.
Podejrzewam że masz bardzo zanieczyszczony układ chłodzenia na czele z chłodnicą, ale to jest do zrobienia.
Mówisz płyn spieniony, jeżeli temperatura zbytnio nie wzrasta i nie wywala Ci płynu to uszczelka powinna być ok. Naprawiałem kiedyś taki silnik w którym uszkodzona była uszczelka pod głowicą i sprężanie szło do układu chłodzenia. Objawami była podniesiona temp. pracy silnika, pompowanie zbiorniczka i układu i jak samochód trochę popracował na biegu jałowym to w końcu wywalało płyn.

Co do wentylatorów. Jeśli jeden Ci załącza to znaczy że termowyłącznik w chłodnicy jest ok. Wina leży zapewne po stronie przekaźników sterujących, bądź samego wentylatora. Sprawdź przekaźniki i styki. Zespół przekaźników znajduje się w obudowie chłodnicy i wentylatorów (ten czarny plastikowy duży element w którym siedzą wszystkie chłodnice). Przekaźniki znajdują się w jego dolnej części z prawej strony, nisko, przykryte one są taką czarną plastikową klapką. Sprawdź czy styki i przekaźniki nie są zaśniedziałe, jeśli tak to kup jakiś preparat na styki lub nawet WD 40, i wyczyść to. Powinno zadziałać, jak nie to może któryś przekaźnik zawiódł. Kupisz go bez problemu w każdym sklepie elektronicznym.

Jeśli miga Ci ta kontrolka a świece są ok, to może to wskazywać również na usterkę komputera sterującego, ale równie dobrze może to być spowodowane jakimiś przeróbkami w obwodzie świec żarowych. Myślę że podłączenie pod komputer coś wyjaśni, ale spokojnie to zostaw na koniec. Jeśli auto zapala od pierwszego to na razie nie ma się czym przejmować.

Co do układu paliwowego to nie bardzo wiem o co chodzi bo chyba mam tę starszą odmianę filtra, ale może porostu wystarczą zwykłe opaski skręcane. Najlepiej jakbyś zrobił foto i wrzucił to coś poradzimy.

Jeżeli chodzi o wysprzęglik to powiem tak. Tłoczek wysprzęglika (bolec) powinien wysuwać się równomiernie do nacisku na pedał. Najlepiej niech jedna osoba płynnie naciska a druga obserwuje czy równie płynnie się porusza czy występują jakieś przeskoki. Być może jest on zapowietrzony, skoro nie było płynu w układzie. Jak masz wysprzęglik z odpowietrznikiem to odpowietrzenie będzie proste, jeśli nie to gorzej, ale niektórym również się to udawało.

Dariusz1987 
Użytkownik

Wysłany: 2012-08-16, 14:35    

Dziękuję za odpowiedz.
Co do temperatury cieczy chłodzącej oscyluje ona przy środkowej kresce w godzinnych korkach tem. Na zewnątrz około 26stopni C. wskazówka lekko podniosła się ponad środkową kreskę do 2mniejszej po czym wentylator się załączał i temperatura spadała.
Płyn chłodniczy wyrzuciło mi tylko raz i to przy prędkości 180km/h tak poza tym mam tylko twarde przewody od chłodnicy ,ale od nagrzewnicy są miękkie.
Układ hydrauliczny sprzęgła pracuje równomiernie (tłoczek wysuwa się równo jak wciskany jest pedał sprzęgła)
Dziś postaram się jeszcze raz przepłukać układ chłodzenia, a przy wymianie rozrządu poproszę również o wymianę termostatu, bo też mi przyszło do głowy że może się zawiesił (stąd tek twarde przewody)

szymon503 
Pisarz

Wysłany: 2012-08-16, 19:13    

Wszystko wskazuje na to że temperatura silnika jest w porządku. Jeżeli nie wywala Ci płynu na postoju to raczej uszczelka jest w porządku. Przewodami nie ma się co sugerować bo w Safranie są one i tak dosyć sztywne, a jeszcze po tylu latach to materiał też już trochę stwardniał. Najlepiej sprawdzić czy nie pompuje zbiorniczka płynu chłodzącego. Zobacz czy podczas rozgrzewania silnika, podczas jego pracy, nie ma takiego dużego syknięcia od ciśnienia znajdującego się w układzie, wtedy jak odkręcasz korek. Normalnie jak silnik jest rozgrzany to na zgaszonym silniku powinno być takie małe syknięcie podczas odkręcenia i powoli przy zakręconym korku powinien sobie syczeć w miarę stygnięcia.

Moim zdaniem problem polega na zasyfionym układzie (brudnej chłodnicy). Pisałeś że płyn wywaliło Ci przy 180km/h, to by miało sens. Duża prędkość, obroty i obciążenie silnika, ale i duży pęd powietrza wpadającego do chłodnicy to logiczne że powinien się dobrze chłodzić, jednak tak nie jest bo chłodnica jest brudna i pęd powietrza nic nie daje. Podczas normalnej jazdy silnik nie dostaje po dupie to i nawet taka brudna chłodnica jakoś chłodzi.

Jak chcesz dobrze przepłukać układ, to zdejmujesz dolny przewód chłodnicy, niech wszystko wyleci i potem przez korek zbiorniczka doprowadzasz wodę i uszczelniasz połączenie ręką. Woda wtedy będzie krążyć w układzie i wypłukiwać syfy. Pamiętaj aby tego nie robić na gorącym silniku żeby nie było szoku gorący silnik - zimna woda. Na koniec żeby opróżnić do czysta cały układ to dmuchasz ustami poprzez wlew w zbiorniczku. Troszkę trzeba będzie podmuchać, ale wszystko wyleci, ewentualnie jak masz to sprężarką też można. Można też użyć specjalnych środków do płukania układów chłodzenia, ale to już nie wiem ja nie korzystałem to nic na ten temat nie powiem.

Jak będziesz wymieniał rozrząd to zmień także pompę wody, termostat też warto bo niedrogi. Jak chcesz to mam namiary na firmę która ma rozrząd do 2.2dT w bardzo dobrej cenie, i bardzo dobrej jakości.

Co do sprzęgła to jak będę na kanale to zmierzę Ci skok tej dźwigni, tak jak powinno być na nowym sprzęgle.

Dariusz1987 
Użytkownik

Wysłany: 2012-08-16, 22:18    

Bardzo dziękuję z konkretne informacje tego właśnie potrzebowałem.
Odnośnie odkręcania korka na zagrzanym silniku słychać dość długie syczenie i płyn podnosi się dość znacznie mniej więcej od minimum do maksimum po spuszczeniu ciśnienia przewody do chłodnicy są miękkie, ale na pewno układ zostanie jeszcze wypłukany a termostat wymieniony.
Bardzo poproszę o namiary do osoby zajmującej się częściami do Renault Safrane, ja kompletny rozrząd: Pasek, rolka napinająca , rolka prowadząca i pompa wody firmy SKF znalazłem za 620zł
Dziś po sporych opadach miałem mokro w samochodzie szczególnie z przodu, jak sądzicie którędy mogła się tam dostać woda podłoga wygląda na zdrową ma już delikatne oznaki korozji ale dziur nie ma nie wiem jak się mają progi bo są obudowane plastikowymi nakładkami , dodam jeszcze że autko w deszczu przejechało max 50km resztę stało, za wszystkie sugestie i rady bardzo dziękuję.

[ Dodano: 2012-08-17, 18:46 ]
Szukałem przekaźnika od wentylatora chłodnicy ale nie znalazłem w skrzynce nad akumulatorem są tylko bezpieczniki i 2 zworki, a może ktoś mi podesłać zdjęcie miejsca umieszczenia tego przekaźnika?

szymon503 
Pisarz

Wysłany: 2012-08-18, 07:40    

Jeśli syczenie jest długie i płyn się podnosi dość znacznie to chyba jednak będzie Cię czekać wymiana uszczelka głowicy, identycznie było u znajomego, z tym że u niego na później na postoju zaczęło wywalać płyn. U niego to nawet wentylatory się nie załączały także było jeszcze gorzej. Żeby nie wywalać kasy na uszczelkę itd trzeba by sprawdzić jeszcze korek zbiorniczka płynu, uszkodzony korek będzie dawał podobne objawy. Trzeba by pożyczyć od kogoś taki korek lub kupić na szrocie i sprawdzić czy wtedy też będzie Ci podnosić płyn i długo syczeć. Korek ma w sobie takie zaworki, które podczas nagrzewania upuszczają ciśnienie w układzie i podczas stygnięcia także kompensują zmiany ciśnienia. Zaworki z czasem lub się trwale blokować.

Co do wody w aucie to jeśli podłoga jest zdrowa to pewnie ma zatkane kanały odpływowe i dlatego woda zamiast spływać na dół wpada do samochodu. Częsty problem, chyba gdzieś było o tym na forum. W tej sprawie to niech wypowie się ktoś kto to już przerabiał, ja jak na razie nie przerabiałem tego tematu, także nie pomogę.

Jeżeli o przekaźnik wentylatorów, to musisz położyć się pod przodem auta lub szukać go z kanału. Szukaj go od dołu przy prawym halogenie przy zderzaku, w takiej czarnej ramce na której zamocowane są chłodnice. Jest tam taka czarna klapka i pod nią przekaźniki.

Dariusz1987 
Użytkownik

Wysłany: 2012-08-19, 22:53    

Uszczelkę raczej wykluczam bo układ chłodzenia owszem utrzymuje wysokie ciśnienie ale tylko i wyłącznie na przewodach biegnących do chłodnicy a do nagrzewnicy są miękkie, poza tym dziś temperatura na zewnątrz około 32stopni ja zrobiłem 230km stojąc w korkach ponad godzinę temperatura nie podniosła się wyżej niż do pierwszej małej kreski nad większą środkową, po czym załączał się wentylator i temperatura spadało do 2 kreski (małej) poniżej środkowej.
Przy szybszej jeździe na drodze ekspresowej tak 140-150km również temperatura nie przekroczyła środkowej większej kreski.
Korek sprawny ( palcem jestem w stanie wcisnąć zawór upustowy ) a po trasie słyszałem jak syczy (spuszczając nadmiar ciśnienia)
Dochodzę do wniosku że układ chłodzenia musi być znacznie bardziej zanieczyszczony niż przepuszczałem, a termostat blokuje się w pozycji znacznie utrudniającej przepływ cieczy i stąd tak duże ciśnienie w układzie chłodnicy.
Ale nadal nie wiem co ze sprzęgłem liczę tylko na to że układ może być zapowietrzony i stąd mój problem.

[ Dodano: 2012-09-08, 16:07 ]
Witam wszystkich po dłuższej przerwie obecnie trochę zainwestowałem w Safrnakę ale nie chce mi się odwdzięczyć niezawodnością, a otrzymała nowy rozrząd wraz z pompą wody i termostatem (SKF)przepłukany układ chłodzenia i sprawdzenie wraz z czyszczeniem wtryskiwaczy efekt pracy mechaników to autko znacznie lepiej przyśpiesza chętniej się wkręca na obroty ale teraz po załączeniu dużego obiegu od razu wyrzuca płyn chłodniczy co wcześniej następowało dopiero po przekroczeniu 4tys Obr. Silnika.
Moja prośba czy ktoś mógł by mi napisać krok po kroku jak dokładnie odpowietrzyć ten układ chłodzenia ?
Pozdrawiam

[ Dodano: 2012-10-11, 16:19 ]
Temat do zamknięcia a przyczyną była uszczelka pod głowicą.
Obecnie auto otrzymało nową uszczelkę pod głowicą a sama głowica została sprawdzona na szczelność i zabielona rozrząd też kompletny nowy wraz z pompą wody i termostatem i turbina również została oddana do warsztatu gdzie ją sprawdzono i powiedziano mi że jest w stanie idealnym co mnie zaskoczyło pozytywnie.
Pozdrawiam fanów Renault Safrane ja osobiście już się zraziłem do tego auta i postanowiłem je sprzedać nowy właściciel będzie miał już silnik sprawdzony i gotowy do dalszej eksploatacji.

Odpowiedz do tematu