Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy techniczne - pomocy!!!
Autor Wiadomość
mercg 
Forumowicz

Safrane ph: I
Rocznik: 1993
Pojemność: 2,1dT
Wersja wyposażenia: RN
Typ silnika: J8S?
Wysłany: 2011-10-01, 22:02    Problemy techniczne - pomocy!!!

Witam,
posiadam od pewnego czasu Safrane 2,1TD RN. Ostatnio w aucie wymieniłem osobiście tylny prawy amortyzator na używany (cały MakPerson). Niestety jest problem. Amortyzator chyba trzyma ale wydaje odgłosy syczenia gdy pojawi się nierównośc (również gdy porusza się tyłem na postoju słychac wyraźne jakby syczenie). Jakby powietrze syczało. Nie wiem co może byc przyczyną? Dodam tylko, że auto bardzo długo jeździło z zupełnie zużytym tym poprzednim amortyzatorem. Da się to usunąc?
Druga sprawa to wspomaganie. Nie działa tak lekko jak powinno. Ostatnio zobaczyłem, że ucieka olej na serwo - tak nazwałem urządzenie, które jest za silnikiem. Chyba wchodzi do tego krzyżak, regenerowany ale sprawny. Cieknie też troche przy kółku z pompy ale zakładam, że jest sprawna. Dodam tylko, że poprzedni właściciel jeżdził przez długi czas bez wspomagania (ok 1,5 roku- hardkorowiec). Może się przez to coś jeszcze popsuło.
Nie znam się na mechanice za bardzo a na mechaników nie mam funduszy. Jak możecie coś pomóc to dzięki.
Auto jest duże i wygodne, poza tym ma wszystko sprawne i oryginalny przebieg 310tys.
A - jak otwieram bagażnik nie świecą się lamki w nim, ale jak są otwarte obojętnie jakie drzwi tak - tak ma byc?

arek 
Administrator
dozorca ;)

Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701
Wysłany: 2011-10-01, 22:15    

Witaj.
Co do amortyzatora, to jest on zapewne gazowo-olejowy i normalnym objawem jest dźwięk jaki słyszysz przejeżdżając przez nierówności :)
Co do wspomagania, to cieknie prawdopodobnie z tzw. "maglownicy", czyli przekładni kierowniczej. Regeneracja raczej nie jest dobrym rozwiązaniem, natomiast zakup używanego egzemplarza w dobrym stanie już tak.
Masz tez delikatny przeciek przy uszczelnieniu pompy wspomagania, więc ciekawe, na ile jest ona sprawna, przy jeździe przez 1,5 roku bez sprawnego układu ? - zakładam, że tez mogła spaść wartość wytwarzanego przez nią ciśnienia.

W sprawie oświetlenie bagażnika, to sprawdź włącznik przy zamku (taki czarny grzybek, po lewej stronie) w pasie tylnym bagażnika na środku, tam gdzie znajduje się rygiel zamka. To właśnie ten element jest odpowiedzialny za zapalenie lampek po otwarciu klapy.

mercg 
Forumowicz

Safrane ph: I
Pojemność: 2,1dT
Wersja wyposażenia: RN
Typ silnika: J8S?
Wysłany: 2011-10-01, 22:29    

OK. Sprawdze.
Nie, nie - jeżdżone było bez pompy. Pompe ja założyłem i chodzi układ ciężko. Najgorzej na zakrętach - trzeba trzymac dośc mocno kierownice. W Oplu Vectra tak nie ma. Na postoju też ciężko chodzi. Z pompy cieknie bo jest ona od innego modelu (może Espace albo Master) - wygląda prawie tak samo ale obudowa była inna - ślusarz ją zdjął i założył właściwą. W tym celu zdjął kółko i pewnie uszkodził uszczelniacz. No a to w co wchodzi ten krzyżak się nie wymienia? Jutro jeszcze sprawdze jak to wygląda dokładnie.
A mam z lewej strony gazowy amortyzator i nie wydaje on żadnych dźwięków!!!. Ten dźwięk jest irytujący!

chicken19 
Starszy pisarz

Safrane ph: 1
Pojemność: 2.1DT
Wersja wyposażenia: RT
Wysłany: 2011-10-09, 12:49    

Ja bym podejrzewał że ten amortyzator zrobił be.Podjedz na stację kontroli pojazdów i zbadaj jego sprawność.Usługa nie droga a myślę że trochę wyjaśni.Co do pompy wspomagania to jak wycieki są to się mogła zapowietrzyć.Pokręc pare razy do oporu w prawo i do oporu w lewo czy coś się zmieni

Odpowiedz do tematu