Safrane ph: VelSatis ph II
Rocznik: 2005
Pojemność: 3,5 V6
Wersja wyposażenia: Initiale
Typ pojazdu: BJ0V
Wysłany: 2011-07-14, 11:52
Mnie w mieście pali 13,3 (oczywiście - benzyny), mniej nie chce. Coś za coś, przyjemność za darmo to można sobie tylko zrobić... no, wiadomo, jak Czy dwójka spali dużo mniej? Może trochę, ale jazda już raczej nie ta. Wybrałem 2,5 i jakoś strasznie nie żałuję
Safrane ph: phase 2
Rocznik: 1997
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: bardzo dobra ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U
Wysłany: 2011-07-14, 12:23
Z 2.0 16v nie ma tragedii ale jednak jazda 2.5 to całkowicie co innego szczególnie podczas wyprzedzania no i nie trzeba tak często biegów zmieniać Spalanie nie jest wcale dużo większe...
Nigdy w to nie uwierzę...chyba,że chodzi o spalanie Pb...Lpg w tej pojemności musi łyknąć 13-14 minimum...ale ja się nie znam,bo jeżdżę 3,0 i mi łyka 16-18 lpg
Szukaj raczej 2,5 R 5
Sorki mój błąd. Tzn chodziło mi o miasteczko w którym był eksploatowany samochód (Lubartów) bez korków, gość mówił że spala 11-12. Widomo w Warszawie, Lublinie będzie znacznie wyższe.
krzysiek napisał/a:
Z 2.0 16v nie ma tragedii ale jednak jazda 2.5 to całkowicie co innego szczególnie podczas wyprzedzania no i nie trzeba tak często biegów zmieniać Spalanie nie jest wcale dużo większe...
chrisfox napisał/a:
Mnie w mieście pali 13,3 (oczywiście - benzyny), mniej nie chce. Coś za coś, przyjemność za darmo to można sobie tylko zrobić... no, wiadomo, jak Czy dwójka spali dużo mniej? Może trochę, ale jazda już raczej nie ta. Wybrałem 2,5 i jakoś strasznie nie żałuję
Dziękuję za rady ale odbiegają od tematu, pytam wyłącznie o opisany egzemplarz gdyż trochę mi się śpieszy, a wyżej opisany wydaje mi się w naprawde okazjonalnej cenie.
Zostało jeszcze odpowiedzieć na 3 pytania:
1 czy w tym modelu jest fabrycznie zsynchronizowana skrzynia biegów
2 jakby co wymieniać tylko jedną piastę, której wymiana jest konieczna czy od razu obie?
3 wycena (tak orientacyjnie)
Wysłany: 2011-07-14, 14:39
Skrzynie z synchronizowanymi biegami są - o ile mi wiadomo - we wszystkich samochodach, produkowanych od ładnych kilkudziesięciu lat. Owszem, maluch nie miał synchronizowanej jedynki, ale to nie samochód. Skądinąd, ja w Tarpanie też miałem jedynkę niesynchronizowaną, ale rodowód tej akurat skrzyni biegów sięga bodajże wczesnych lat czterdziestych
Wycena? Przejrzyj ogłoszenia, zorientujesz się. Podejrzewam zresztą, że nikt tu nie wyceni samochodu, nie widząc go.
Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701
Wiek: 58 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1822 Skąd: z Lublina
Wysłany: 2011-07-14, 14:41
Witaj Krzysiek
Co do wyceny auta z opisu, to ciężko coś powiedzieć, jak się go nie zobaczy na żywo ? Rozpiętość cenowa tego rocznik jest spora i zależy (szczególnie w Safrane) od stanu utrzymania i wyposażenia.
N7Q z sekwencją powinien mieścić się w 11-12 litrach LPG w cyklu mieszanym, więc tragedii nie ma.
Co do wymiany tylnej piasty, jak słusznie zauważa Darek, że można zrobić to samemu. Koszt od 150 zł do 450 zł za łożysko, a robocizna u mechanika od 50 zł.
Przyczyn niedziałającej klimatyzacji może być wiele, więc przed kupnem dobrze jest pojechać i sprawdzić (przynajmniej czyszczenie i nabicie układu) bo już samo uzupełnienie czynnika może Cię kosztować 150 zł.
Linki hamulca ręcznego są 3, a sprawdzić szczególnie warto te dwie idące do zacisków.
Na co zwracać uwagę ? na drobiazgi, a więcej znajdziesz TUTAJ
edit:
1. Skrzynka jest w pełni zsynchronizowana
2. Wymieniasz tą piastę, która jest uszkodzona (zazwyczaj dostanie się wody kończy łożysko). Na drugim możesz jeszcze sporo przejechać.
3. Cena ? Hmm... widziałem podobny egzemplarz z tym silnikiem kupiony za 2200 zł (nie powiem czyj, a jest na forum ), jak też za 7600 zł, więc sam widzisz.
Safrane ph: Subaru Impreza
Rocznik: 1997
Pojemność: 2.0 SOHC
Wersja wyposażenia: GL
Typ pojazdu: G10-
Typ silnika: EJ20E
Wysłany: 2011-07-14, 14:49
Wycena tak na sucho...bez zdjęć hmm 4000 złotych (tylko dlatego,że ma lpg)
Nie rozumiem dlaczego cały czas zachodzisz w głowę z tą skrzynią...Daroot już odpowiedział,że taka jazda wywali SYNCHRONIZATORY czyli wychodzi,że jest fabrycznie zsynchronizowana...
Jeżeli jeździła po Lubartowie to się zgodzę,że spala 11 lpg ponieważ sekwencja ma to do siebie,że przełącza z Pb na lpg po zagrzaniu się silnika (chyba 30 stopni?? )
Lubartów ma coś ok 3-4 km długości więc nawet silnik nie zdąży się zagrzać no chyba,że gość jeździ cały czas tam i z powrotem...
Co do łożyska piasty to podnieś drugie koło i sprawdź czy jest na nim luz,jeżeli nie ma i nie huczy to nie ma sensu wymieniać obydwu.
Mnie zastanawia ta pompa od wspomagania....
_________________ ""Poruszanie się szybciej od światła jest niemożliwe, a już na pewno niepożądane, bo zwiewa czapkę...""
Wysłany: 2011-07-14, 14:53
...a ja ostrzegam przed klimatyzacją. Uruchomienie może kosztować 150-200 zł (czynnik) albo i ponad tysiąc. To trzeba sprawdzić przed zakupem, koniecznie.
...a ja ostrzegam przed klimatyzacją. Uruchomienie może kosztować 150-200 zł (czynnik) albo i ponad tysiąc. To trzeba sprawdzić przed zakupem, koniecznie.
Wiesz tak na prawdę to klima nie jest mi potrzebna do życia, nie jestem przyzwyczajony do luksusu po Passacie b3 Zdecydowałem się biorę ją. Kiedyś przejadę się do specjalistów i ustalimy czy opyla się robić.
desperos napisał/a:
Odnalazłem ogłoszenie tej Safi...stała 4500 więc jeżeli sprzedają ją mechanik to wie co robi...coś w niej śmierdzi...
Przykro mi ale nie mogłeś jej znaleźć ponieważ nie jest ona wystawiona w żadnym serwisie/gazecie itp. Sprzedawca sprowadził sobie śliczne bmw i jako pierwszego poinformował mojego sąsiada który robi u niego remont iż ma samochód do sprzedania, sąsiad natomiast poinformował mnie a po chwili byłem na oględzinach.
Mechanik był bardzo przekonywujący i wyglądał na uczciwego, zresztą bardzo młody więc świat mam nadzieję nie zdążył go jeszcze zepsuć, najwyżej dostanę lekcję życia :S
Pozatym mam nadzieję że w razie czego pomożecie w naprawach
Z tego miejsca chciałbym bardzo bardzo mocno podziękować Arkowi za pierwszą propozycję pomocy
I oświadczam że auto już zaklepane. W następnym tygodniu jak tylko kupi i wymieni pompę wspomagania będę jego szczęśliwym lub nieszczęsnym właścicielem.