Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Witam i o auto pytam
Autor Wiadomość
chrisfox 
Starszy pisarz
nudziarz, spamer

Safrane ph: VelSatis ph II
Rocznik: 2005
Pojemność: 3,5 V6
Wersja wyposażenia: Initiale
Typ pojazdu: BJ0V
Wysłany: 2011-07-14, 11:52    

Mnie w mieście pali 13,3 (oczywiście - benzyny), mniej nie chce. Coś za coś, przyjemność za darmo to można sobie tylko zrobić... no, wiadomo, jak ;) Czy dwójka spali dużo mniej? Może trochę, ale jazda już raczej nie ta. Wybrałem 2,5 i jakoś strasznie nie żałuję ;)
Ostatnio zmieniony przez chrisfox 2011-07-14, 11:53, w całości zmieniany 1 raz  

krzysiek 
Klubowicz

Safrane ph: phase 2
Rocznik: 1997
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: bardzo dobra ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U
Wysłany: 2011-07-14, 12:23    

Z 2.0 16v nie ma tragedii ale jednak jazda 2.5 to całkowicie co innego szczególnie podczas wyprzedzania no i nie trzeba tak często biegów zmieniać ;) Spalanie nie jest wcale dużo większe...

krishak 
Użytkownik

Safrane ph: 2
Pojemność: 2.0 16v
Wersja wyposażenia: poźniej sprawdze
Wysłany: 2011-07-14, 14:30    

desperos napisał/a:
Cytat:
Spalanie w granicy 11l w mieście

Nigdy w to nie uwierzę...chyba,że chodzi o spalanie Pb...Lpg w tej pojemności musi łyknąć 13-14 minimum...ale ja się nie znam,bo jeżdżę 3,0 i mi łyka 16-18 lpg
Szukaj raczej 2,5 R 5

Sorki mój błąd. Tzn chodziło mi o miasteczko w którym był eksploatowany samochód (Lubartów) bez korków, gość mówił że spala 11-12. Widomo w Warszawie, Lublinie będzie znacznie wyższe.

krzysiek napisał/a:
Z 2.0 16v nie ma tragedii ale jednak jazda 2.5 to całkowicie co innego szczególnie podczas wyprzedzania no i nie trzeba tak często biegów zmieniać ;) Spalanie nie jest wcale dużo większe...

chrisfox napisał/a:
Mnie w mieście pali 13,3 (oczywiście - benzyny), mniej nie chce. Coś za coś, przyjemność za darmo to można sobie tylko zrobić... no, wiadomo, jak ;) Czy dwójka spali dużo mniej? Może trochę, ale jazda już raczej nie ta. Wybrałem 2,5 i jakoś strasznie nie żałuję ;)

Dziękuję za rady ale odbiegają od tematu, pytam wyłącznie o opisany egzemplarz gdyż trochę mi się śpieszy, a wyżej opisany wydaje mi się w naprawde okazjonalnej cenie.
Zostało jeszcze odpowiedzieć na 3 pytania:
1 czy w tym modelu jest fabrycznie zsynchronizowana skrzynia biegów
2 jakby co wymieniać tylko jedną piastę, której wymiana jest konieczna czy od razu obie?
3 wycena (tak orientacyjnie)

chrisfox 
Starszy pisarz
nudziarz, spamer

Wysłany: 2011-07-14, 14:39    

Skrzynie z synchronizowanymi biegami są - o ile mi wiadomo - we wszystkich samochodach, produkowanych od ładnych kilkudziesięciu lat. Owszem, maluch nie miał synchronizowanej jedynki, ale to nie samochód. Skądinąd, ja w Tarpanie też miałem jedynkę niesynchronizowaną, ale rodowód tej akurat skrzyni biegów sięga bodajże wczesnych lat czterdziestych ;)

Wycena? Przejrzyj ogłoszenia, zorientujesz się. Podejrzewam zresztą, że nikt tu nie wyceni samochodu, nie widząc go.
Ostatnio zmieniony przez chrisfox 2011-07-14, 14:42, w całości zmieniany 2 razy  

arek 
Administrator
dozorca ;)

Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701
Wysłany: 2011-07-14, 14:41    

Witaj Krzysiek :)
Co do wyceny auta z opisu, to ciężko coś powiedzieć, jak się go nie zobaczy na żywo ? ;) Rozpiętość cenowa tego rocznik jest spora i zależy (szczególnie w Safrane) od stanu utrzymania i wyposażenia.
N7Q z sekwencją powinien mieścić się w 11-12 litrach LPG w cyklu mieszanym, więc tragedii nie ma.
Co do wymiany tylnej piasty, jak słusznie zauważa Darek, że można zrobić to samemu. Koszt od 150 zł do 450 zł za łożysko, a robocizna u mechanika od 50 zł.
Przyczyn niedziałającej klimatyzacji może być wiele, więc przed kupnem dobrze jest pojechać i sprawdzić (przynajmniej czyszczenie i nabicie układu) bo już samo uzupełnienie czynnika może Cię kosztować 150 zł.
Linki hamulca ręcznego są 3, a sprawdzić szczególnie warto te dwie idące do zacisków.

Na co zwracać uwagę ? na drobiazgi, a więcej znajdziesz TUTAJ

edit:
1. Skrzynka jest w pełni zsynchronizowana
2. Wymieniasz tą piastę, która jest uszkodzona (zazwyczaj dostanie się wody kończy łożysko). Na drugim możesz jeszcze sporo przejechać.
3. Cena ? Hmm... widziałem podobny egzemplarz z tym silnikiem kupiony za 2200 zł (nie powiem czyj, a jest na forum :P ), jak też za 7600 zł, więc sam widzisz.

desperos 
Klubowicz
Mr RESET :D

Safrane ph: Subaru Impreza
Pojemność: 2.0 SOHC
Wersja wyposażenia: GL
Typ pojazdu: G10-
Typ silnika: EJ20E
Wysłany: 2011-07-14, 14:49    

Wycena tak na sucho...bez zdjęć hmm 4000 złotych (tylko dlatego,że ma lpg)
Nie rozumiem dlaczego cały czas zachodzisz w głowę z tą skrzynią...Daroot już odpowiedział,że taka jazda wywali SYNCHRONIZATORY czyli wychodzi,że jest fabrycznie zsynchronizowana...
Jeżeli jeździła po Lubartowie to się zgodzę,że spala 11 lpg ponieważ sekwencja ma to do siebie,że przełącza z Pb na lpg po zagrzaniu się silnika (chyba 30 stopni?? )
Lubartów ma coś ok 3-4 km długości więc nawet silnik nie zdąży się zagrzać no chyba,że gość jeździ cały czas tam i z powrotem...
Co do łożyska piasty to podnieś drugie koło i sprawdź czy jest na nim luz,jeżeli nie ma i nie huczy to nie ma sensu wymieniać obydwu.
Mnie zastanawia ta pompa od wspomagania....

chrisfox 
Starszy pisarz
nudziarz, spamer

Wysłany: 2011-07-14, 14:53    

...a ja ostrzegam przed klimatyzacją. Uruchomienie może kosztować 150-200 zł (czynnik) albo i ponad tysiąc. To trzeba sprawdzić przed zakupem, koniecznie.
Ostatnio zmieniony przez chrisfox 2011-07-14, 14:54, w całości zmieniany 1 raz  

desperos 
Klubowicz
Mr RESET :D

Safrane ph: Subaru Impreza
Pojemność: 2.0 SOHC
Wersja wyposażenia: GL
Typ pojazdu: G10-
Typ silnika: EJ20E
Wysłany: 2011-07-14, 14:58    

Odnalazłem ogłoszenie tej Safi...stała 4500 więc jeżeli sprzedają ją mechanik to wie co robi...coś w niej śmierdzi...

chrisfox 
Starszy pisarz
nudziarz, spamer

Wysłany: 2011-07-14, 15:11    

Cena faktycznie ciekawa ;) Daje do myślenia.

krishak 
Użytkownik

Safrane ph: 2
Pojemność: 2.0 16v
Wersja wyposażenia: poźniej sprawdze
Wysłany: 2011-07-14, 15:29    

chrisfox napisał/a:
...a ja ostrzegam przed klimatyzacją. Uruchomienie może kosztować 150-200 zł (czynnik) albo i ponad tysiąc. To trzeba sprawdzić przed zakupem, koniecznie.

Wiesz tak na prawdę to klima nie jest mi potrzebna do życia, nie jestem przyzwyczajony do luksusu po Passacie b3 ;P Zdecydowałem się biorę ją. Kiedyś przejadę się do specjalistów i ustalimy czy opyla się robić.

desperos napisał/a:
Odnalazłem ogłoszenie tej Safi...stała 4500 więc jeżeli sprzedają ją mechanik to wie co robi...coś w niej śmierdzi...

Przykro mi ale nie mogłeś jej znaleźć ponieważ nie jest ona wystawiona w żadnym serwisie/gazecie itp. Sprzedawca sprowadził sobie śliczne bmw i jako pierwszego poinformował mojego sąsiada który robi u niego remont iż ma samochód do sprzedania, sąsiad natomiast poinformował mnie a po chwili byłem na oględzinach.
Mechanik był bardzo przekonywujący i wyglądał na uczciwego, zresztą bardzo młody więc świat mam nadzieję nie zdążył go jeszcze zepsuć, najwyżej dostanę lekcję życia :S

Pozatym mam nadzieję że w razie czego pomożecie w naprawach :D
Z tego miejsca chciałbym bardzo bardzo mocno podziękować Arkowi za pierwszą propozycję pomocy ^^

I oświadczam że auto już zaklepane. W następnym tygodniu jak tylko kupi i wymieni pompę wspomagania będę jego szczęśliwym lub nieszczęsnym właścicielem.

Odpowiedz do tematu