Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana rozrządu 2.2Si
Autor Wiadomość
Cakes 
Klubowicz
Sajt Destraktor :D

Safrane ph: I
Rocznik: 1993
Pojemność: 2.2 12V
Wersja wyposażenia: RT
Typ pojazdu: B543
Typ silnika: J7T
Wysłany: 2011-05-07, 23:28    Wymiana rozrządu 2.2Si

Witam,

Noszę się z zamieram samodzielnej wymiany rozrządu w swojej Safi - podobno to pestka, wymiana rolki i paska. Oczywiście jako laik nie będe robił tego w zupełności sam, tylko pod nadzorem doświadczonej osoby :)

Czytając instrukcje wymiany rozrządu, nasunęło mi się kilka pytań:

1) Trzpień blokujący 8mm - czym można go zastąpić, jakiego jest kształtu (okrągły, czterokąt, sześciokąt), długości?
2) W jednym manualu jest napisanę, że należy ustawić pasek rozrządu według znaczników, w drugim znów jest opisane, że nie nalezy na nie zwracać uwagi, jak to jest w końcu?
3) Może ktoś się orientuje jakie klucze przydaczą mi się przy samy rozrządzie Tzn. przy sciąganiu kół pasowych, rolki etc
4) Czy jest konieczne odpinanie czujnika temp wody? Co ma wspólnego czujnik z rozrządem?

Może przy wymianie uda mi się zrobić manuala z fotkami krok po kroku :)

Ps.
Wszystkie uwagi i niezbędne wskazówki dla laika będą bardzo mile widziane :D

блог
Ostatnio zmieniony przez Cakes 2011-05-07, 23:28, w całości zmieniany 1 raz  

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740
Wysłany: 2011-05-08, 09:47    

Według drugiej instrukcji z tego adresu http://renaultsafrane.eu/viewtopic.php?t=92 wychodzi na to, że trzpień blokujący wałek jest o średnicy fi 8mm a więc będzie okrągły, widać to nawet na zdjęciu zamieszczonym w tej instrukcji (przyrząd oznaczony nr.1)

Jeżeli chodzi o czujnik to według powyższej instrukcji jest on odpinany jeszcze przed ściągnięciem obudowy rozrząd, na której są umieszczone przewody (najwidoczniej będą to przewody idące do tego czujnika).

http://bagaznikidoauta.pl/

Cakes 
Klubowicz

Wysłany: 2011-05-08, 09:56    

Goalkeper, przeczytalem obie instrukcje. Jednak nie otrzymalem jednoznaczych odpowiedzi:

Cakes napisał/a:
1) Trzpień blokujący 8mm - czym można go zastąpić,

Cakes napisał/a:
2) W jednym manualu jest napisanę, że należy ustawić pasek rozrządu według znaczników, w drugim znów jest opisane, że nie nalezy na nie zwracać uwagi, jak to jest w końcu?

Jak dobrze pamietam to kable od czujnika ida druga strona, ale nie dam sobie reki uciac.

блог

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740
Wysłany: 2011-05-08, 10:39    

Cakes napisał/a:
1) Trzpień blokujący 8mm - czym można go zastąpić,

Mój mechanik użył do tego jakiegoś zużytego, zdezelowanego, od innego samochodu, też był lekko większy więc w ruch poszła szlifierka, obrobił go, pomierzył, sprawdził czy wejdzie. Jak pasował to użył i było cacy. Czego użyć w zamian to nie mam pojęcia.

Cakes napisał/a:

Jeżeli miałbym to robić to poleciałbym według oznaczeń, zawsze pewniej. Jeżeli będziesz miał nadzór szpeca, o którym napisałeś to chyba będzie bardziej rozgarnięty w tym temacie niż Ty i ja razem wzięci :rotfl: i sam obierze najlepszą metodę.

http://bagaznikidoauta.pl/

Daroot
Nałogowiec
Grażyna zrób mnie kapuczina

Safrane ph: ałem całe życie
Rocznik: b
Pojemność: c
Wersja wyposażenia: d
Wysłany: 2011-05-08, 11:47    

Żaden trzpień blokujący nie jest potrzebny - nie wiem kogo ten wymysł. Może dla osób które po zdjęciu paska chcą sobie pokręcić wałem. Przecież wal sam z siebie sie nie obróci.

Co do oznaczeń - jeśli są fabryczne i się pokrywają to żaden problem sie do nich zastosować. Jeśli nie - to można robić swoje znaki, albo sugerować się znakami na pasku rozrządu.
Ostatnio zmieniony przez Daroot 2011-05-08, 11:48, w całości zmieniany 1 raz  

Cakes 
Klubowicz

Wysłany: 2011-05-08, 23:13    

Oznaczenia oczywiscie są na kołach pasowych - takie prozaiczne pytanie :)
Po za tym mozesz ktos wytlumaczyc laikowi, po co sa oznaczenia na pasku??
Ile paskow ma 2.2? 2? Od rozrzadu i osprzetu??
Jesli tak to cos mi nie pasuje u siebie. Najpierw mam zalozony pasek z zebami, a drugi w kolejnosci jest pasek klinowy :| Chyba, ze pasek rozrzadu bedzie schowany za tymi dwoma w metalowej oslonie (do ktorej dzisiaj sie nie dobieralem :) ).

Daroot, czyli jezeli wszystko bedzie pustawiane, tzn. kola wedlug oznaczen, to tylko poluzuje rolke, sciagne pasek, wymienie rolke, i zaloze nowy pasek i naciag?? A co z reszta tzn. jakies krecenie kolami, wykrecanie swiec etc? Dla swojego bezpieczenstwa oczywiscie wstawie sobie ten klin 8mm :hyhy: ... Jak bedzie za dlugi to raczej nie bedzie robilo roznicy, wazne zeby zablokowal. Wlasnie zablokowac dopiero w momencie ustawienia kol?

Sorry, ze mecze pytaniami, ale bede mial nad swoja glowa Tescia, mechanika, tak wiec chcialbym tez zablysnac jakas wiedza :hyhy: :rotfl:

блог
Ostatnio zmieniony przez Cakes 2011-05-08, 23:16, w całości zmieniany 1 raz  

Daroot
Nałogowiec
Grażyna zrób mnie kapuczina

Safrane ph: ałem całe życie
Rocznik: b
Pojemność: c
Wersja wyposażenia: d
Wysłany: 2011-05-09, 08:07    

Kolego, ustawiasz sobie znaki na kolach tak aby pokrywaly sie ze znakami na obudowie.
Przewaznie wychodzi ze kolo rozrzadu wypada znak gdzies u gory, a od kola wału gdzies na dole. Zaznaczam ze PRZEWAŻNIE, ale w tym silniku nie robiłem więc nie jestem pewien.

Znaki na pasku (białe paski), ustawiamy na znakach. Czyli jeden biały pasek pokrywasz ze znakiem na kole i drugi biały pasek wychodzi Ci na znaku na drugim kole dolnym (wału).

Jeśli nie pasuje, to przesuń pasek (zamień paskami białymi). Pasek ma oznaczenia w którą sronę się kręci, a silnik kręci się w prawo.

W skrócie:
Ustawiasz sobie znaki na gorym i na dolnym kole, poluzowujesz napinacz, sciagasz pasek, wywalasz rolke i napinacz. PO ZDJĘCIU PASKA, NIE KRĘCIMY ŻADNYM KOŁEM!!!
Zakladasz nowe elementy, nowy pasek (biale paski na znaki na kolach) i napinasz. Po robocie.

Jesli nie ma znakow na kolach to robisz sobie sam, względem obudowy i nie sugerujesz sie znakami (biale paski) na pasku rozrzadu. Ale to rzadkosc.
To jest naprawdę bajecznie proste.

DODANO:
Teraz patrze, tam jest dodatkowe koło wałka pośredniego i ono jest blokowane, po to by się nie przekrecilo. Czyli dochodzi trzeci znak i trzeci bialy pasek na pasku rozrządu.
Ostatnio zmieniony przez Daroot 2011-05-09, 08:27, w całości zmieniany 1 raz  

Cakes 
Klubowicz

Wysłany: 2011-05-09, 22:16    

A jak wygląda sprawa z resztą pasków. Przeglądając katalog IC widzę, że przydałoby się jeszcze wymienić pasek klinowy i wieloklinowy. Przy klinowym pasku nie ma żadnych oznaczeń, pewnie będzie trzeba popuścić tylko jakiś napinacz i wymienić.
Pasek wieloklinowy, czyli zębaty może już jakieś oznaczenia ma? Chciałbym wymienić wszystkie paski i mieć problem z głowy, w końcu już 100 tysięcy ma zrobione na tych paskach :)

блог

shreeek 
Starszy pisarz

Rocznik: 3232
Pojemność: 3232
Wersja wyposażenia: 3232
Wysłany: 2011-05-11, 09:37    .

Cakes :) ... Wielorowkowy jak cos :) potocznie zwany klinowym hehe:P

Darek 
Nałogowiec

Safrane ph: phase II
Rocznik: 1998
Pojemność: 2.5 20v + LPG
Wersja wyposażenia: RXT
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U
Wysłany: 2011-05-11, 14:41    Re: .

shreeek napisał/a:
Cakes :) ... Wielorowkowy jak cos :) potocznie zwany klinowym hehe:P

Nie opowiadaj głupot to dwa różne rodzaje paska.

Odpowiedz do tematu