Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z uszczelką pod głowicą 2.2dT
Autor Wiadomość
Daroot
Nałogowiec
Grażyna zrób mnie kapuczina

Safrane ph: ałem całe życie
Rocznik: b
Pojemność: c
Wersja wyposażenia: d
Wysłany: 2011-04-27, 20:54    

Daj zdjęcie przypalonego tłoka i głowicy - wtedy pomyślimy :)

Ale generalizując: brak oleju i temperatura - i tłoki potrafią spłynąć.

sadowska766 
Użytkownik

Safrane ph: I
Rocznik: 1998
Pojemność: 2,2 dT
Wersja wyposażenia: RT
Typ pojazdu: 854G
Wysłany: 2011-04-28, 08:37    

Nie mam fotek ale tók przypalił się u góry jak są przy turbo są wgłebienia a głowica w otworach , a olej był ,
Ostatnio zmieniony przez sadowska766 2011-04-28, 08:39, w całości zmieniany 2 razy  

Daroot
Nałogowiec

Wysłany: 2011-04-28, 11:19    

Nie jestem pewien jak jest w dieslach, ale w benzyniakach jeśli jest niewłaściwy AFR (skład mieszanki) to momentalnie skacze EGT (temperatura spalin) i wtedy właśnie przypala się albo tłok, albo głowica - normalny objaw.

Właściwa temp spalin to max 950 stopni, powyżej silnik się zaczyna topić, wszystkie uszczelki, simmeringi itd kończą żywot. Tłok przypalony albo wypalony, tak samo głowica.
Tuleje w zasadzie nie powinny ucierpieć, można też pomyśleć o ponownym użyciu tego silnika, w zależności od uszkodzeń.

Trzeba szukać mechanika, albo tego co jest dobrze z nim porozmawiać a nie szukać pomocy na forum - nikt nie jest w stanie bez oglądania silnika stwierdzić co się stało i dlaczego.

Dobry mechanik rozbierze silnik i powie co się stało, dlaczego i przede wszystkim co dalej.
Ostatnio zmieniony przez Daroot 2011-04-28, 21:59, w całości zmieniany 2 razy  

sadowska766 
Użytkownik

Wysłany: 2011-04-28, 15:33    

nie szukam pomocy tylko rady ale dziękuje
Ostatnio zmieniony przez sadowska766 2011-04-28, 15:34, w całości zmieniany 1 raz  

arek 
Administrator
dozorca ;)

Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701
Wysłany: 2011-05-01, 13:12    

Daroot napisał/a:

Trzeba szukać mechanika, albo tego co jest dobrze z nim porozmawiać a nie szukać pomocy na forum - nikt nie jest w stanie bez oglądania silnika stwierdzić co się stało i dlaczego.

Daroot, to było niegrzeczne moim zdaniem, bo sam pytałeś o podobną sprawę w kwestii dużego spalania Twojego samochodu. Nikt jednak nie napisał, nie szukaj pomocy na forum, tylko jedź do mechanika.

Krystyno, jeżeli to już kolejna uszczelka a głowica była zrobiona od podstaw wraz z jej dobrym planowaniem, to przyczyną takiego stanu rzeczy może być uszkodzenie (pęknięcie) bloku silnika na styku z głowicą.
W przypadku gwałtownego wzrostu temperatury raczej mało prawdopodobne jest złe odpowietrzenie chłodnicy, lub zacięcie termostatu, bo wówczas temperatura nie rosła by nagle, lecz stopniowo ale to tylko moje przypuszczenia.

sadowska766 
Użytkownik

Wysłany: 2011-05-01, 13:50    

Dziękuje Ci bardzo , prawdopodobnie nie była dobrze odpowietrzona chłodnica blok jest cały .
Zobaczymy w tym tygodniu ma być auto złożone ponownie i sama ciekawa jestem czy wentylatory w układzie chłodzenia są dobre .

Bardzo Dziękuje :padam: Pozdrawiam :)

Krystyna :)
Oczywiście napisze jak jest , bo bardzo lubię moje auto jest wygodne .

Daroot
Nałogowiec

Wysłany: 2011-05-01, 15:43    

arek napisał/a:
Daroot napisał/a:

Daroot, to było niegrzeczne moim zdaniem, bo sam pytałeś o podobną sprawę w kwestii dużego spalania Twojego samochodu. Nikt jednak nie napisał, nie szukaj pomocy na forum, tylko jedź do mechanika.

Arek, bądzmy powazni. Kwestia elektroniki (użytkowania auta) kontra głęboka mechanika. Poza tym biorę śrubokręt w rękę i coś tam pokręcę - ta pani zdaje się niestety tylko na mechanika. Gdyby robiła coś sama - ok, możemy oglądać zdjęcia i gdybać, ale podpowiadania mechanikowi co ma robić - chyba nie tędy droga.

p.s. są sprawy które wymagają obejrzenia silnika i choćbyś nie wiem ile opisał problem - nie będziemy go w stanie rozwiązać przez neta. Przecież dobrze o tym wiesz.
Czy to było niegrzeczne z mojej strony? Na pewno tego nie chciałem, być może tak wyszło :D
Ostatnio zmieniony przez Daroot 2011-05-01, 15:47, w całości zmieniany 1 raz  

shreeek 
Starszy pisarz

Rocznik: 3232
Pojemność: 3232
Wersja wyposażenia: 3232
Wysłany: 2011-05-01, 18:55    .

Darku, takie wypowiedzi, owszem ale na redowym, nie tutaj .. Tutaj jestesmy aby sobie pomagac nie dogryzac..

Daroot
Nałogowiec

Wysłany: 2011-05-01, 19:52    Re: .

shreeek napisał/a:
Darku, takie wypowiedzi, owszem ale na redowym, nie tutaj .. Tutaj jestesmy aby sobie pomagac nie dogryzac..

:szok: a Ty co tak wyskoczyles? Komu ja tutaj dogryzam?

Udzielilem kilku rzeczowych wypowiedzi, czyli jak widac - pomogłem (na ile potrafiłem). Dalej pomagać się nie da, bez rzeczowej dokumentacji fotograficznej, na co zwróciłem uwagę wątkotwórcy. Można tylko gdybać.

A moja szklana kula ma dzisiaj wolne :D
Ostatnio zmieniony przez Daroot 2011-05-01, 19:55, w całości zmieniany 1 raz  

Mauer 
Starszy pisarz

Safrane ph: ph1 & Pacifica
Rocznik: 1994 & 2005
Pojemność: 3.0v6 & 3.5v6
Wersja wyposażenia: niczego nie brakuje :)
Wysłany: 2011-05-02, 10:23    

sadowska766 napisał/a:
Dziękuje Ci bardzo , prawdopodobnie nie była dobrze odpowietrzona chłodnica blok jest cały .
Zobaczymy w tym tygodniu ma być auto złożone ponownie i sama ciekawa jestem czy wentylatory w układzie chłodzenia są dobre .

Szybka diagnoza. Wcześniej gdzieś napisałaś, że mąż nie mógł zgasić silnika, wyjął kluczyk i nic...tu piszesz, że blok jest cały,
dwa posty wyżej:
sadowska766 napisał/a:
Nie mam fotek ale tók przypalił się u góry jak są przy turbo są wgłebienia a głowica w otworach , a olej był ,

no właśnie gdzie był?
moim zdaniem chłodnica chłodnicą, ale Wasz silnik dostał samozapłonu, a to nieaty nie jest wina chłodzenia,
przez tłok bądź turbinę dostał sie olej do komory spalania i dlatego
Cytat:
silnik nawet po wyjeciu kluczyka nie wyłączył się tylko mąż musiał go na włączonym biegu zadusić musiała być jakaś przyczyna

, źle wyczyszczona chłodnica nie powoduje
Cytat:
temperatura podniosła się momentalnie

mąż by na pewno zauważył wzrost temperatury.

no ale żeby nie być aż takim pesymistą to niemożliwość wyłączenia silnika mogła być spowodowana awarią elekrtozaworu na pompie ;) i tylko tego Ci życzę.
Ostatnio zmieniony przez Mauer 2011-05-02, 10:24, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu