Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740 Pomógł: 19 razy Wiek: 44 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1569 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2011-04-27, 07:45
kim napisał/a:
GOLI jeżeli mechanik łajza to sądzisz że się przyzna że spartaczył i będzie partycypował w kosztach
Nie ma nic do stracenie, ja bym spróbował podjąć taką walkę w końcu to się stało 7-10km po wyjechaniu z warsztatu więc ktoś coś przeoczył albo nie przyłożył się do diagnostyki i naprawy. W dodatku po takim dystansie silnik nie jest w stanie się rozgrzać do takich temperatur, które powodują przegrzanie silnika. Rozumiem, żeby to się stało po 700-1000km to i owszem nie można by się było czepiać "fachowca" ale zaraz po wyjechaniu z warsztatu ? Ja tego nie kupuje.
sadowska766, jeżeli samochód będzie doprowadzony do stanu używalności to proponuję wykręcić zegary i wymienić najlepiej wszystkie żarówki. Troszkę dziwne, że tylko temperatura poszła w górę, a po wywaleniu uszczelki i ubyciu oleju, a tego nie napisałaś, nie zapaliła się żadna kontrolka. W dodatku jeżeli masz gadaczkę to w tym przypadku powinien zostać odegrany komunikat o niskim lub braku ciśnienia oleju.
_________________ Gość, Ty i Renia i cały świat się zmienia
Safrane ph: safrane II
Rocznik: 1999
Pojemność: 2,2 td
Wersja wyposażenia: pełna wersja
Wysłany: 2011-04-27, 07:57
ŚWIĘTA RACJA CHŁODNICA + ELEKTRYKA BO COŚ TO MARNIE WYGLĄDA [zero ostrzeżeń na tablicy] Ale dalej pozostaje sprawa motoru trzeba coś doradzić i zaradzić moje zdanie wymieniać jeżeli się zdecyduje to mogę dać namiary na fachowca od reno pod warszawą ZADZWOŃ SADOWSKA POD NUMER602592995 IPOWIEDZ CO I JAK TYLKO BEZ CZAROWANIA BO FACET ZNA SIĘ NA ŻECZ
Typ silnika: G8T740 Pomógł: 19 razy Wiek: 44 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1569 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2011-04-27, 08:13
Gwoli wyjaśnienia, nie dawało mi to spokoju, a nie piszę tego po złości Temperatura włączenia wentylatora to nie tak jak napisałeś
kim napisał/a:
PO PIERWSZE WENTYLATORY W 2,2 TD POWINNY SIĘ ZAŁCZYĆ PRZY 83 STOPNIACH.
To jest temperatura otwarcia termostatu a temperatura włączenia wentylatorów jest jednak taka jak napisałem. Wynika to nawet z opisu włącznika a przy 83st wentylatory się wyłączają.
Safrane ph: I
Rocznik: 1998
Pojemność: 2,2 dT
Wersja wyposażenia: RT
Typ pojazdu: 854G
Wiek: 66 Dołączyła: 25 Kwi 2011 Posty: 11 Skąd: pomorskie
Wysłany: 2011-04-27, 18:38
a jeżeli ta chłodnica nie była wyczyszczona ? http://allegro.pl/renault...1567348483.html ona ma tez wentylator ? głowica nie pękła tylko tłok przypaliło i wywaliło uszczelkę z pod głowicy reszta niby ok , dziękuje za nr. telefonu zadzwonię choćby po poradę
Safrane ph: ałem całe życie
Rocznik: b
Pojemność: c
Wersja wyposażenia: d
Wysłany: 2011-04-27, 19:41
Chłodnica z linku to chlodnica powietrza czyli intercooler - pozwala obniżyć temperaturę powietrza doładowanego. Nie ma nic wspolnego z uszkodzeniem silnika!
Wysłany: 2011-04-27, 20:13
Daroot napisał/a:
Chłodnica z linku to chlodnica powietrza czyli intercooler
Jak dobrze, że uświadomiłeś mnie tym postem aukcje oglądałem na telefonie w wersji mini allegro czy jak to się tam zwie i nie powiększałem zdjęcia, przyznam się że nawet nie przeczytałem opisu aukcji Z rozpędu wziąłem ową chłodnicę za chłodnicę oleju. Przepraszam za zamieszanie W związku z tym posty wymoderowałem tak aby byłą spójność i jasność.
Safrane ph: ałem całe życie
Rocznik: b
Pojemność: c
Wersja wyposażenia: d
Wysłany: 2011-04-27, 20:39
sadowska766 napisał/a:
nie jestem mechanikiem i nie znam się ale gdyby intercooler nie działał ?
Brak intercoolera to tylko cieple powietrze do silnika, co sie przeklada na jego sprawnosc.
Silnik po prostu bedzie bardziej mulowaty ale na pewno sie nie zatrze Po prostu cieple powietrze sie rozszerza i wchodzi go mniej do cylindrow.
Intercooler moze byc dziurawy, moze byc zaolejony (od turbo) - to wszysto pogarsza jego sprawnosc.
Safrane ph: I
Rocznik: 1998
Pojemność: 2,2 dT
Wersja wyposażenia: RT
Typ pojazdu: 854G
Wiek: 66 Dołączyła: 25 Kwi 2011 Posty: 11 Skąd: pomorskie
Wysłany: 2011-04-27, 20:46
hm... czyli jaka może być przyczyna ? sorki że tak Wam marudzę ale chcę dojść prawdy bo wyplucie uszczelki i przypalony tłok i głowica ,nagła wysoka temperatura silnika , zegary są ok bo wskazniki sie zapaliły i silnik nawet po wyjeciu kluczyka nie wyłączył się tylko mąż musiał go na włączonym biegu zadusić musiała być jakaś przyczyna .Najgorsze w tym wszystkim jest to że PAN mechanik nawet nie odbiera telefonu nie mamy na niego juz siły.
PS.
na imię mam Krystyna a Sadowska to moje stare nazwisko , którego juz dwa lata nie używam