Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przegrzanie silnika
Autor Wiadomość
Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2008-12-10, 10:39    Przegrzanie silnika

Witam Wszystkich Forumowiczów

Mam Safranę taką 1996 2.2 dT od 3 dni.
Wszystkie kontrolki świecą, wszystko gra, silnik zapala ładnie(oprócz dziś bo było rano -6 st i aku mam wiekowy), ale mam problem z płynem chłodzącym. Otóż zauważyłem, że na korku od zbiorniczka wyrównawczego wylatuje czasami para wodna i syczy. Wczoraj musiałem tez dolać 0,5 litra płynu. Do oleju go nie wrzuca. Na desce wskazówka temperatury zawsze podnosi się na 1 kreskę no czasami jak jeżdzę po mieście to stoki pomiędzy 1 a 2 kreską.
Wymienię więc termostat, ale wczoraj byłem u znajomego i podłączył mi moją wtyczkę OBD2 do programu i pokazało mu : "przegrzanie silnika".
Czy mam może przegrzaną uszczelkę pod głowicą?
Czy ten silnik jest awaryjny?
Czy wpakowałem się na minę.
Czy ktoś może zna mój problem?
Dziękuję i pozdrawiam
Roman

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740
Wysłany: 2008-12-10, 11:14    

Być może nie jest to przegrzanie silnika tylko zapowietrzony układ chłodzenia, jak będziesz miał chwilę czasu to odkręć korek od zbiorniczka wyrównawczego, odpal silnik i niech troszkę pochodzi na otwartym zbiorniczku. Poobserwuj trochę głowicę silnika dookoła, będzie ciężko bo nie ma za bardzo jak, ale powinieneś przy takich temperaturach zobaczyć wylatującą parę z bloku. Jeżeli jej nie będzie to uszczelka prawdopodobnie będzie ok. Dalej obserwując zbiorniczek zobacz czy płynu z niego nie ubywa przez odpowietrzenie się układu, jak tak się stanie to dolejesz troszkę petrygo czy borygo i powinno być ok. No chyba, że się mylę to będziesz musiał poczekać na kolegę Arka, bo on jest taki master w te klocki Wesoly

http://bagaznikidoauta.pl/

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2008-12-10, 11:20    

Witam Cię moderatorze.
Cieszę się ze odpowiedziałeś, zdjęcia zamieszczę niebawem.
Silnik chodził na otwartym korku i spod głowicy nic nie leci, tylko syczy spod korka, moze rzeczywiście układ jest zapowietrzony, no zobaczymy.
Jutro kupie termostat-podobno jest z obudową wymienialny w całośći?
Koszt to 57 zł. Szok, bo zawsze kupowało się po 20 zł Wesoly

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2008-12-10, 12:57    

Dobrze Goalkeper Ci podpowiada.
Jeśli silnik jest nagrzany i nigdzie na bloku silnika nie widzisz unoszącej się pary to uszczelka raczej jest dobra.
A co do odpowietrzania, to: odkręcasz korek zbiorniczka wyrównawczego, odpalasz silnik, ustawiasz ogrzewanie na maxa i czekasz aż silnik się nagrzeje, możesz troszkę go potrzymać na obrotach (tak ok 1000-1200).
Taka operacja trwa ok 10-15 minut, więc uzbrój się w wolny czas i cierpliwość.
Powodzenia!

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2008-12-10, 13:05    

Dziekuję
Teraz ładuję akumulator prostownikiem, ale zaraz potem zrobię tak jak radzicie.
Pozdrawiam

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Wysłany: 2008-12-10, 13:13    

Rufus, nie koniecznie musi trzymać na obrotach, silnik najszybciej grzeje się na wolnych no chyba, że można wyjechać na drogę dać kilka razy w sandał na maxa i po chwili będzie rozgrzany Wesoly

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2008-12-10, 13:45    

Goalkeper, wychodzi na to że mam podobną wersję do Twojej.
A co z wydostawaniem się pary wodnej z mego korka?
Czy tak ma być, bo jest jakieś duze ciśnienie w układzie?
Tylko nie wiadomo skąd się wytwarza i czy to jest normalne?

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Wysłany: 2008-12-10, 14:03    

Odnośnie korka to byś musiał sprawdzić sobie jaki masz stan uszczelki w korku i ją wymienić jak jest już nie doużycia ewentualnie kupić nowy korek lub używany w dobrym stanie gdzieś na szrocie. Zagadaj o ten korek do kolegi Bienia, być może będzie miał coś ze swojej starej szafki. Z reguły nie powinno się nic ulatniać, ale ciśnienie zawsze powstaje, wiadomo do chłodzenia wykorzystywana jest jakaś ciecz, a każda ciecz pod wpływem temperatury zaczyna parować baradziej przez co wytwarzana jest para wodna, która masą jest lżejsza od wody a w dodatku jest w postaci gazu (im temperatura wyższa tym gaz jest bardziej rozprężony i zajmuję większą powierzchie), gazy takie przemieszczają się w cieczy aby dojść do wyjścia i w tym przypadku wyjściem tym jest wolna przestrzeń w zbiorniczku wyrównawczym w końcu nie zalewamy go do pełna. Dlatego też nie zaleca się odkręcania zbiorniczka przy rozgrzanym wyłączonym silniku, ale jak już chcemy go odkręcić to tylko delikatnie i stopniowo tak jak wstrząśniętą, pełną butelkę Coca Coli, bo raz że możemy dostać korkiem w oko Wesoly a dwa zostaniemy poparzeni wodą/cieczą. Najlepiej w czasie pracy silnika sciskać któryś wąż od chłodzenia, jeżeli po takim zabiegu będzie widać, że płyn w zbiorniczku wyrównawczym bulgocze to układ zapowietrzony, jeżeli będzie widać tylko, że poziom płynu chwilowo się podnosie to będzie finał sprawy i układ będzie odpowietrzony, wtedy tylko pokusić się o założenie nowego korka i podłączenie do kompa w celi sprawdzenia czy występuję nadal błąd, że silnik przegrzany.

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2008-12-10, 14:12    

U mnie był taki problem też woda mi syczyła a temperatura była normalna i wody ubywało tez myslałem uszczelka pod głowica a to były panewki.. Pózniej juz wiedzie co było silnik do wymiany... Zobacz ciśnienie oleju..... Albo odkrec korek od wlewu oleju i zobacz czy mocno pryska olej jak odkrecisz... I czy tłumnik masz mokry koncowy jak bedzie rozgrzany... Wszystko na rozgrzanym silniku.. pozdrawiam

arek 
Administrator
dozorca ;)

Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701
Wysłany: 2008-12-10, 15:31    

romanc, a chłodnica jest ciepła, czy termostat nie zaciął się w pozycji zamkniętej ? Na postoju przy dłuższej pracy włączają się wentylatory na chłodnicy ? Syczenie z korka przy dużym ciśnieniu świadczy o tym, że zawór w korku jest sprawny, ale nie powinna wydostawać się para.
Nie wiem jak w silniku diesla, ale zazwyczaj na przewodzie do nagrzewnicy jest odpowietrznik układu chłodzenia, a przy chłodnicy drugi Mruga

Odpowiedz do tematu