Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Powietrze w układzie chłodzenia
Autor Wiadomość
Dariusz1987 
Użytkownik

Safrane ph: II
Rocznik: 1999
Pojemność: 2.2 12V
Wersja wyposażenia: 2.2dT
  Wysłany: 2012-12-08, 15:15    Powietrze w układzie chłodzenia

Witam mam pytanie do osób posiadających renault z silnikiem 2.2DT G8T, proszę o zerknięcie jak sytuacja wygląda w waszych autach z układem chłodzenia.
W moim przypadku jestem świeżo po wymianie uszczelki pod głowicą około 800km przejechane, a nękają mnie 2 sprawy:
Gdy korek jest zakręcony nie widać żadnych bąbelków płyn z przewodu zwrotnego wydaje się płynąć równomiernie bez żadnych problemów czy przerw, jednak jak odkręcę korek to zaczynają lecieć cały czas malutkie bąbelki widać je przez króciec na który jest założony przewód powrotny.
Czy silnik gorący czy zimny bąbelki są, jedynie jak silnik jest mocno rozgrzany to przy odkręcaniu korka słychać spuszczenie ciśnienia i niewielkie podniesienie się płynu w zbiorniczku.
Druga sprawa jest taka że po trasie około 100km temperatura silnika utrzymuje się równo na środkowej kresce i czasem delikatnie wokół niej oscyluje, a przewody idące do chłodnicy są troszkę twardsze, jestem w stanie je ścisnąć tak by się ścianki dotknęły ale wymaga to siły, próbowałem to porównać do aut benzynowych czy diesla grupy VW ale tam jest to znacznie łatwiej zrobić.
Moja prośba jest taka by ktoś kto posiada autko z takowym silnikiem sprawdził jak u niego to wygląda, czy mam się martwić że naprawa została nieprawidłowo przeprowadzona czy po prostu ten typ tak ma.

Odpowiedz do tematu