Wysłany: 2012-11-11, 12:09 Coś "świergoli" od strony rozrządu, silnik 2.2 dT.
Witam, jeszcze raz wszystkich, kupiłem swoją Safke i trzeba powoli ją ogarniać.
Nurtuje mnie świergolenie w silniku najbardziej przy ruszaniu, ale na wolnych obrotach też i wpada co jakiś czas w rezonans.
Dźwięk dochodzi od strony rozrządu, wg. napisu na obudowie rozrządu to był wymieniony
6 tyś.km temu.
Ma ktoś jakiś pomysł lub miał taki przypadek,
wg mnie może napinacz paska wieloklinowego?
Safrane ph: phase 2
Rocznik: 1997
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: bardzo dobra ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U Pomógł: 1 raz Wiek: 41 Dołączył: 07 Lut 2010 Posty: 219 Skąd: LU
Wysłany: 2012-11-11, 12:39
Na początek proponuje zdemontować pasek wielorowkowy i pokręcić czym się da.
Może tym sposobem uda się zlokalizować winowajce usterki.
Safrane ph: II
Pojemność: 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Alizee
Typ silnika: G8T760
Wiek: 36 Dołączył: 24 Sie 2011 Posty: 110 Skąd: Krasnystaw
Wysłany: 2012-11-11, 13:40
Dokładnie tak jak pisze Krzysiek. Sprawdź najpierw rolki i pasek osprzętu, jeśli okaże się w porządku dopiero można zajrzeć do rozrządu. Jak kupiłeś ją nie dawno to nie ma co się sugerować naklejkami i dla własnego spokoju sprawdzić stan paska. Taką naklejkę nie trudno znaleźć do sprzedaży auta.
Sprawdziłem pasek rozrządu to nie ściema - wymieniony.
Tak jak radzicie, po zdjęciu "wielorowka" sprawdze to po czym chodzi.
Niedługo dam znać co i jak.
Dzięki!
SURU [Usunięty]
Wysłany: 2012-11-12, 17:25
Mi tak charczy po wymianie paska osprzętu ale tylko na wolnych obrotach . Myślę ,że jest to napinacz . Nic nie ruszaj . Może ten ktoś wymienił też ten pasek i musi się ułożyć . Tam jest taki napinacz z amortyzatorem , więc może się ułoży ! Ale nie jestem mechanikiem . Jeśli jest tu jakiś mechanior to sam się dowiem czegoś więcej .
Safrane ph: phase 2
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: bardzo dobra ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U Pomógł: 1 raz Wiek: 41 Dołączył: 07 Lut 2010 Posty: 219 Skąd: LU
Wysłany: 2012-11-12, 19:16
No niestety raczej nic się tam nie ułoży. Jeśli hałasuje to znaczy, że coś jest nie tak.
Wysłany: 2012-11-13, 07:25
Ale co może być nie tak ? Pasek nowy . Napinacz nowy . Na starym nie warczało !
[ Dodano: 2012-11-13, 13:57 ]
Powiedział mechanik że pasek za długi . Pasek z katalogu 6PK 1950 Conti !!!!!! Jak włączam klime charczenie ustaje !!!!! Co to może być ?
[ Dodano: 2012-11-13, 18:59 ]
Jest tam druga rolka ta na górze ! Na torx-a chyba 40 !!! Rolka została przez nas napięta i się poprawiło . Nie do końca ale jest lepiej . Rozwiązaniem problemu jest najprawdopodobniej ta właśnie druga rolka która musi zostać zastąpiona nową .
[ Dodano: 2016-08-06, 22:07 ]
Napinacz paska wielorowkowego w silnikach 2.2dt B54G W740 z roku 97 jest na tulejce mosiężnej . Być może z roku 99 jest taki sam ... tego nie wiem gdyż oryginału nie posiadam . Jedno jest pewne , prawdopodobnie wszystkie "nowe" napinacze mają wewnątrz łożyska igiełkowe typu HK . Mało tego , rok 97 miał dłuższą sprężynę . Drganie paska następuje z wału korbowego poprzez koło pasowe . Niestety zamienniki są bardzo kiepskie i musi być oryginał z tłumikiem drgań . Ważna jest też rolka napinacza .