Safrane ph: ph1
Rocznik: 1995
Pojemność: 2,5 dt
Wersja wyposażenia: RT
Typ pojazdu: B548
Typ silnika: 8US
Wiek: 64 Dołączył: 23 Cze 2012 Posty: 1 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2012-06-23, 21:01 Stuki w silnku i niespalona mieszanka.
Witam Wszystjich Forumowiczow.Przesiadłem się niedawno z reni 25 td,ktorych mialem kilka na Safrane 2.5 dt i zaczelo sie .Auto niby mialo byc ogolnie sprawne.ale jak do tej pory zainwestowalem juz w nie tys zl i czeka mnie jeszcze kilka napraw.Trudno,z autami tak jest.Otoz mam problem,poniewarz nie mam za duzo czasu grzebac teraz przy aucie ,kolega wymienil mi filtr z obudowa paliwa ,bo byla peknieta przepona z rezcnej pomki i po skonczonej robocie odpalil silnik pogazowal solidnie ( po 4 tys obrotow ) i stalo sie .Silnik zaczal stukac ,nierowno chodzi ,kopci i smierdzi niespalona mieszanka.Odpala w miare normalnie .Zastanawiam co sie moglo stac.Mam kilka opcji; zawor.ale szklanki chodza,moze pasek przeskoczyl i bije lekko po denku zawor.Ta niespalona mieszanka swiadczyc moze o zlym wtrysku.Przedtem bylo ok.Czy moze ktorys z klubowiczow mial juz podobny problem kiedys i moze podpowiedziec,to bylbym wdzieczny,urlop idzie a auta nie ma .Janusz
[ Dodano: 2012-06-28, 18:14 ]
Witam ponownie.A węc tak,pasek nie przeskoczył,zawór się nie zawiesił,sworznie tłoka ok,zaterty wtryskiwacz i stuk niemiłosierny,nierówna praca silnika,spaliny gryzące i siwe.Przegląd wtrysków i odblokowaie zatartego po 15 zł od sztuki i teraz tylko ponowne składanie w odwrotnej kolejności.Przy okazji simmering pólosi,o którym pisał jeden z forumowiczów jest,ale na półosi ,a nie przy skrzyni biegów i kupuje sie w komplecie z guma osłaniającą,cena 12o zł komplet.Tak jak wcześniej już ktoś napisał nakrętka piasty,nakretka drazka kierowniczego i nakretka sworznia kulistego dolnego wachacza do odkrecenia.Wyjecie polosi i rozlaczenie przegubu pierscieniami seggera ,zdjecie gum oslonowych ,zalozenie nowych i montaz w odwrotnej kolejnosci.Blacha przy skrzyni biegow ,3 sruby na klucz 13 przytrzymuja gume oslonowa polosi i trzeba ja dobrze czysta przykrecic.Pozdrawiam wszystkich i zycze szerokosci.Janusz