Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701 Pomógł: 58 razy Wiek: 57 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1822 Skąd: z Lublina
Wysłany: 2012-07-05, 17:38 Olej do ASB Aisin Warner SU0 - automat 2.5 20V
Dotychczas dostępny był jedynie oryginał japoński zamawiany w ASO
obecnie w cenie 104 zł za bańkę (2l) - do wymiany statycznej potrzebujemy ok. 3.7 litra, więc dwa pojemniki. Do dynamicznej natomiast 7.6 litra.
Pojawił się jednak już odpowiednik, w pełni zamienny i spełniający normy specyfikacji oryginału do tych skrzyń . Troszkę tańszy, a przede wszystkim bez problemu dostępny w hurtowniach motoryzacyjnych, również w ASO.
Więcej danych na stronie producenta RAVENOL ATF Fluid T-IV
Typ silnika: N7U701 Pomógł: 58 razy Wiek: 57 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1822 Skąd: z Lublina
Wysłany: 2012-07-24, 20:31
Obecnie testuję Informację, że jest to zamiennik otrzymałem w ASO Renault Carrara Lublin, gdzie chciałem zakupić oryginał i zaproponowano mi obydwa oleje. Przez pewien czas był problem z dostępem do japońskiego oleju i Renault Polska poleca go jako pełnowartościowy zamiennik. Faktycznie, kolor i zapach identyczny, a po wymianie statycznej i przejechaniu 1500 km nie stwierdziłem jeszcze niczego niepokojącego w swojej ASB - normalnie ciszej i płynna zmiana biegów bez szarpnięć, jak to po wymianie. Ja olej wymieniam co 30-40kkm i nie zastosowałem się do zaleceń producenta Ravenolu, aby układ przepłukać przed wymianą.
Rocznik: 98
Pojemność: 2,5
Wersja wyposażenia: RXT Pomógł: 2 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sie 2016 Posty: 20 Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2016-08-30, 07:07
arek napisał/a:
Obecnie testuję Informację, że jest to zamiennik otrzymałem w ASO Renault Carrara Lublin, gdzie chciałem zakupić oryginał i zaproponowano mi obydwa oleje. Przez pewien czas był problem z dostępem do japońskiego oleju i Renault Polska poleca go jako pełnowartościowy zamiennik. Faktycznie, kolor i zapach identyczny, a po wymianie statycznej i przejechaniu 1500 km nie stwierdziłem jeszcze niczego niepokojącego w swojej ASB - normalnie ciszej i płynna zmiana biegów bez szarpnięć, jak to po wymianie. Ja olej wymieniam co 30-40kkm i nie zastosowałem się do zaleceń producenta Ravenolu, aby układ przepłukać przed wymianą.
Arku, może teraz opiszesz swoje przeżycia z tym olejem. Jak ASB pracuje i koszty tego oleju?
Wysłany: 2016-08-30, 09:54
mariusz2008 napisał/a:
Arku, może teraz opiszesz swoje przeżycia z tym olejem. Jak ASB pracuje i koszty tego oleju?
Wymieniłem olej pod koniec maja (czyli druga wymiana statyczna). Producent ma rację, że należy przepłukać układ jak podają w specyfikacji. Teraz jest zdecydowanie lepiej. Skrzynia pracuje bez szarpnięć, bardzo płynnie.
Olej kupuję w TYM sklepie .