Safrane ph: ph1
Rocznik: 1993
Pojemność: 3.0 V6 12v
Wersja wyposażenia: RT z wypasem ;) Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 22 Sty 2009 Posty: 120 Skąd: opolskie
Wysłany: 2010-08-31, 21:06
Darku tu się z tobą nie zgodzę, klima cały czas korzysta z czujnika w kabinie przy panelu, czy jest tryb auto czy nie. Rożnica polega jedynie na tym że jak włączysz AUTO to komp zarządza siła nadmuchu, gdzie dmuchać. Klimę można wprowadzić w tryb półautomatyczny tzn. komp steruje tylko gdzie dmuchać, siłą nadmuchu już użytkownik. I jest tryb manualny(nie do końca), gdzie użytkownik zarządza siłą nadmuchu i gdzie on ma być skierowany, jednak komp we wszystkich trybach dba o to by powietrze było raz cieplejsze raz zimniejsze tzn. reguluje jego temp. ty możesz tylko ustawić jak ona ma być. Jedynie po wymontowaniu tego czujnika klima wchodzi w tryb awaryjny i zamiast temp. na wyświetlaczu pojawiają się cyferki od 0-7 jak dobrze pamiętam, jedynie wtedy klima działa manualnie i ty decydujesz jakie powietrze leci
Safrane ph: phase II
Rocznik: 1998
Pojemność: 2.5 20v + LPG
Wersja wyposażenia: RXT
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U Pomógł: 6 razy Wiek: 54 Dołączył: 03 Kwi 2008 Posty: 808 Skąd: Świnoujście
Wysłany: 2010-08-31, 22:03
troja26 napisał/a:
Darku tu się z tobą nie zgodzę, klima cały czas korzysta z czujnika w kabinie przy panelu, czy jest tryb auto czy nie.
Oczywiście masz rację. Temperatura w kabinie mierzona jest non stop. Źle to ująłem w zdaniu. Z postu autora wynika że ma problemy z trybem AUTO i stąd takie sformułowanie z mojej strony.
_________________ Panie, daj mi siłę, do zaakceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić,
odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować,
mądrość, abym dobrze ukrył ciała tych którzy mnie dzisiaj wkurzyli.
Safrane ph: ph1
Rocznik: 1993
Pojemność: 3.0 V6 12v
Wersja wyposażenia: RT z wypasem ;) Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 22 Sty 2009 Posty: 120 Skąd: opolskie
Wysłany: 2010-08-31, 22:30
Teraz nawiążę do problemu, przyczyną niesprawności może być czujnik powietrza wpływającego do kabiny, znajduje się on przy klapce obiegu wewnętrznego. On podaje kompowi info o temp. zewnętrznej powietrza. Jeśli jest walnięty i pokazuje za mało klima się nie włączy nawet w trybie awaryjnym