Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740 Pomógł: 19 razy Wiek: 43 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1569 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2008-05-15, 14:54
Darek, no zgadza się, że tak podają tylko podejrzewam, że nie zwracają uwagi na ET (offset), te felgi co teraz znajomy zamawiał to powiedział model samochodu i przysłali z ET42 i rzekomo mówili, że będą pasować, przy zimówkach 15" mam napisane ET50. Pojechałem dzisiaj do innej firmy i okazuje się, że felgi przy tych rozmiarach powinny mieć ET w przedziałach od ET 36-37. I już zgłupiałem bo gdzieś wyczytałem, że im większe ET tym głębiej felga jest usytuowana.
I teraz mam pytanie do RedHead'a, bo tak patrze na foty Twojej szafki i widzę, że masz założone 17" czy mógłbyś sprawdzić jakie ET mają Twoje felgi ??
_________________ Gość, Ty i Renia i cały świat się zmienia
czy mógłbyś sprawdzić jakie ET mają Twoje felgi ??
Jasne że sprawdzę, tylko powiedz gdzie tego szukać bo w dokumentacji tego nie mam a wewnątrz felgi nie znalazłem (kilka dni temu zmieniałem kapcie na letnie - nie przyglądałem się zbyt mocno ale wydaje mi się że nic tam nie było). Może jakoś zmierzyć?
Typ silnika: G8T740 Pomógł: 19 razy Wiek: 43 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1569 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2008-05-16, 08:53
Jeżeli chodzi o miejsce oznaczenie to różnie to bywa:
Jeżeli felga jest oryginalna Renault to podawają tak:
Na rancie od strony piasty
Pod deklem przykrywającym śruby
A jeżeli felga nie jest oryginalna to przy otworach na śruby od strony gdzie felga dotyka piasty
Wysłany: 2008-05-26, 13:12
No i wszytko jasne, chciałem oddać felgi i zamówić inne ale jak była jakaś ładna fela to kosztowała 200zł drożej niż te co mam. Posprawdzaliśmy w katalogach i są dwa modele dedykowane dla safrany w rozmiarze 16"x7" przy oponach 205/55/16 są to felgi firmy DOTZ i ENZO. Co najlepsze w katalogu tym zaraz przy aplikacjach dodany został rysunek z młotkiem i literką H. Nie wiedzieliśmy o co chodzi więc zaczęliśmy szukać legendy do tych oznaczeń. Okazało się, że producent felgi zaleca przy takich kołach jak to zostało napisane przy młotku "zaleca się poszerzenie błotników lub zagięcie rantów błotnika" natomiast przy literce H "tylna oś pojazdu". W sumie oba oznaczenia dają do zrozumienia, że trzeba uczynić w przypadku safrany zagięcie rantów na tylnej osi . I teraz pytanie do producentów felg, Kto na zdrowy rozsądek będzie kupować taką felge jak trzeba ingerować w blacharkę pojazdu ?
Safrane ph: phase II
Rocznik: 1998
Pojemność: 2.5 20v + LPG
Wersja wyposażenia: RXT
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U Pomógł: 6 razy Wiek: 53 Dołączył: 03 Kwi 2008 Posty: 808 Skąd: Świnoujście
Wysłany: 2008-05-26, 15:47
Szczęście, że nie proponują cięcia flexem błotników żeby tylko zmieścić ich felgi
_________________ Panie, daj mi siłę, do zaakceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić,
odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować,
mądrość, abym dobrze ukrył ciała tych którzy mnie dzisiaj wkurzyli.
Wysłany: 2008-06-10, 17:38
Problem został rozwiązany tak, że znajomy u którego kupowałem felgi zawiózł do swojego znajomego co się zajmuje ich prostowaniem. Cała operacja polegała na tym, że gniazda felgi zostały stoczone po 2 mm przez co felga głębiej weszła. I problem z obcieraniem mam już z głowy
Własnie tak pomyślałem że można tak zrobic np w drugą strone jak ktoś chce mieć optycznie szersze felgi zakłada dystanse.
I nie ma co sie sugerować felgami 17 w Biturbo bo tu jest całkiem inne zawieszenie tarcza hamulce itd itp
Wysłany: 2008-11-04, 22:31
W BiTurbo są felgi 17" ale trzeba zwrócić uwagę na to, że szerokość tych felg to 195 a nie 205 więc mieszczą się bez problemu Dlatego też tak jak piszesz z tymi dystansami to zeszlifowali mi gniazda felg o 2mm i już problemu nie ma no chyba, że będzie bardzo duża dziura to wtedy opona się obetrze.